Skocz do zawartości

xHP do G05 m50i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim,

Czy ktoś ma soft do skrzyni xHP i może cos więcej powiedzieć na ten temat? Jak odczucia i czy warto? Zastanawiam się do zrobieniu xHP stage 3 w moim G05 m50i, moc podniesiona na 670km/910nm ale czytam różne opinie, ze stage 3 szarpie mocno, i nie da się komfortowo jeździć. Z drugiej strony podobno stage 3 można ustawić tylko w trybie sport a w comfort mieć komoftowa skrzynie. Do tego spoko tez jest opcja ze pokazuje biegi w trybie komfort. 

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

Jakiś czas temu pytałem Was o sens wgrywania xHP Stage 3 do mojego M50i, bo naczytałem się opinii, że skrzynia zaczyna szarpać i traci się komfort "daily". Po tygodniu testów na setupie 670 KM i 910 Nm zostawiam aktualizację – spoiler: według mnie warto

Obawy o "szarpanie" w Comforcie okazały się mitem, już same mapy OTS dużo zmieniły a dodatkowe opcje w aplikacji i dostosowanie auta pod siebie robi jeszcze lepszą robotę. U mnie xHP Stage 3 działa teraz płynniej niż seria, a auto przestało być "zamulone".

Oto co dokładnie ustawiłem pod ten moment obrotowy:

Shiftmap Editor (D-Mode): Podbiłem punkty zmiany biegów o +18/20%.

• Co to dało: Rozwiązało problem trzymania auta na 1100 obr./min i "duszenia" silnika. Teraz auto w Comforcie trzyma się bliżej 1400-1600obr./min

Take-off in 2nd Gear (D-Mode): Auto rusza z drugiego biegu.

• ruszanie w korku lub na zimnym było nerwowe. Teraz rusza aksamitnie płynnie

Torque Limits per Gear: Wgrany preset pod AWD.

• Co to dało: Ograniczyłem moment na 1. i 2. biegu (do ok. 650-800 Nm), żeby nie zmielić półosi i xDrive przy starcie, podczas gdy na wyższych biegach mam pełne 910 Nm.

Activate Line Pressure Bump: WŁĄCZONE.

• Co to dało: Podnosi ciśnienie na sprzęgłach, dzięki czemu nie ma uślizgu tarczek pod obciążeniem.

Ignition-Cut Shifting & Throttle Blips:

• Co to dało: W trybie Sport biegi wchodzą błyskawicznie z strzałami wydechu między biegami (odcięcie zapłonu)

Gear Display: Włączone pokazywanie biegów (D1, D2, S1...)

Edytowane przez local