Skocz do zawartości

BMW F11 Dziwny problem z PDC - wykrywa nieistniejące przeszkody (i nie jest to problem czujnika)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam następujący problem:

Jak auto stoi na pustym placu - PDC nie wykrywa przeszkód - jest OK.
Jak podjadę do jakiejś ściany w stosunkowo dużej odległości to 3 przednie czujniki nic nic nie wykrywają - jeden natomiast na przemian pokazuje max i nic (tj. na przemian jakbym już oparł się o przeszkodę, a po sekundzie nic nie wykrywa - i tak w kółko)
Jak zacznę coraz bliżej podjeżdżać do przeszkody - 3 czujniki pokazują prawidłowo odległość, a jeden na przemian pokazuje prawidłową odległość i max.
W kompie błędów żadnych nie ma.

Wymieniłem ten jeden czujnik na jakąś oryginalną używkę - brak zmian.
Wymieniłem całą przednią wiązkę na nową (z ASO) - brak zmian.
Wymieniłem ten jeden czujnik na inną oryginalną używkę - brak zmian.
Wymieniłem ten jeden czujnik na nowy Valeo (ale bez logo BMW) - brak zmian.

Ma ktoś jakiś pomysł WTF i czy da się to jakoś naprawić?

Edytowane przez xKaNiOnx2
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

No to zostaje moduł ?

Chyba że cos w aucie zakłóca (ramka tablicy?) albo coś pod zderzakiem np. styro jest uszkodzone ? - ale to raczej nie.

Edytowane przez luk_byd
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Przepraszam że nie pomogę, ale też mam podobny problem z przednimi czujnikami i pilnie obserwuję takie tematy z nadzieją, że znajdę odpowiedź. 

Dwa razy zdejmowałem zderzak, bo za pierwszym razem podejrzewałem, że coś nie łączy. Ale nic nie znalazłem. Po jakimś czasie zauważyłem, że jakby jeden czujnik był nadwrażliwy. Po wymianie na ori używkę, niestety nic się nie zmieniło. Włączam wsteczny i od razu włączają się przednie czujniki. 

Konie mechaniczne w skrócie - KM

Myślałeś kiedy by zostać dawcą szpiku kostnego? To nie boli.

http://www.dkms.pl/dawca/rejestracja/index.html

Nie zwracajcie uwagi na mego nicka, najczęściej mąż się wypowiada.

Opublikowano
W dniu 14.03.2025 o 12:07, luk_byd napisał(a):

No to zostaje moduł ?

Chyba że cos w aucie zakłóca (ramka tablicy?) albo coś pod zderzakiem np. styro jest uszkodzone ? - ale to raczej nie.

Styro może zakłócać PDC? Spotkał się ktoś z tym?
U mnie faktycznie jest połamane, ale ciężko mi uwierzyć by to miało jakieś znaczenie...
Ramka tablicy natomiast jest "normalna", czujnik z przeciwnej strony działa OK, zatem wątpię by to mogło mieć jakieś znaczenie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 16.03.2025 o 13:23, xKaNiOnx2 napisał(a):

Styro może zakłócać PDC? Spotkał się ktoś z tym?
U mnie faktycznie jest połamane, ale ciężko mi uwierzyć by to miało jakieś znaczenie...
Ramka tablicy natomiast jest "normalna", czujnik z przeciwnej strony działa OK, zatem wątpię by to mogło mieć jakieś znaczenie.

Styro nie, ale pod nim jest metalowa belka - jeśli będzie uszkodzony - kto wie. Co prawda czujnik jest kierunkowy ale... ja nie testowałem jak się będzie zachowywał gdy będzie miał 3cm za sobą alu belke.

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dziś zdjąłem przedni zderzak. Od razu mówię, że usterka nie została usunięta. 

W wiązce tuż przy wtyczce jeden kabelek był przetarty i trochę zaśniedziały. Ledwie się trzymał.  Odciąłem ile trzeba i wstawiłem nowy przewodzik. Wiązka sprawna. Niestety, po wrzuceniu biegu wstecznego, przednie czujniki nadal wykrywają niewidzialną przeszkodę. 

Możliwe, że same czujniki mimo że na nich jest znak BMW, mają niewłaściwe parametry? Obowiązuje jakaś numeracja? Dwa mają takie same numery. Pozostałe dwa mają jeszcze inną numerację. 

Opublikowano (edytowane)

W moim wypadku wewnętrzny lewy.
Zaczynacie mi dawać do myślenia. Sprawdzę 😉

Edytowane przez xKaNiOnx2
  • 1 miesiąc temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wcześniej napisałem, że w przednim zderzaku mam oryginalne PDC BMW. Niestety nie! To są Valeo. Czy jeśli założę oryginalne czujniki BMW, mogę się spodziewać poprawnego działania?