Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam problem ze słabym sygnałem antenowym. To nie będzie wina radia ponieważ zmieniałem na inne jest podobnie wszystkie radia oryginalne BMW różne modele. Kable antenowe w okolicy radia nie wyglądają zbyt dobrze jednak zmierzyłem miernikiem jest poprawne przejście na obu przewodach. Po włączeniu na radiu RDS mogę znaleźć tylko niektóre stacje i często przerywa bez rds-a jest gorsza jakość ale da się coś słuchać.

Co może być przyczyną? Wzmacniacz czy antena to ten nowszy kompakt więc antena jest w szybie tylnej

Opublikowano

Wygląda na to że przyczyną jest uszkodzony kabel w zależności od ułożenia czasem styka czasem nie jak mierzyłem miernikiem to było dobrze. Potem po podpięciu innego wzmacniacza też było dobrze i teraz jak poruszam kablem to nie działa.

Zastanawiam się czy naprawiać miejsce uszkodzenia czy próbować przeciągnąć nowy kabel. Jak nazywają się te końcówki małe antenowe używane w BMW czy to jest fakra?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak, tylko jest kilka rodzajów w zależności od wypustek.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano

Jak powinna działać podwójna antena (diversity antenna) jak wypne główna antena radio nic nie łapie, jak wypne druga nie ma roznicy

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wiem jak ale jak zamiast głównej podepniesz 10cm przewodu do tej igły co jest w gnieździe fakra w radiu to powinno normalnie stacje odbierać, jeśli tak jest to kabel antenowy na bank do wymiany. 

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano (edytowane)

To nie kwestia kabla i chyba nie wzmacniacza, podmieniłem wzmacniacz na chwile na inny jest tak samo.

Ostatnio miałem też problem z grzaniem tylnej szyby. Słabo grzała, bardzo długo się odmrażała. Wszystkie linie mają ciągłość

Na wejściu na szybę do masy jest 11v, na wyjściu do masy jest 0.6v.

Widzę po schemacie że wzmacniacz jest powiązany z grzaną szybą. Co mogę tu posprawdzać ?

Może wzmacniacz nie ma zasilania ?

Edytowane przez fold
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ostatecznie okazało się że kabel był złamany na dalszym odcinku odciąłem go i zarobiłem łącznik na fakra. Nad podgrzewaniem szyby jeszcze pracuje