Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć mam problem z odpalaniem w moim BMW sytuacja wygląda tak że gdy jest na plusie nawet w lato to po nocy musiał pokręcić z 7sekund jak by nie grzało świec żarowych jakoś na jesień wymieniłem wszystkie święcie żarowe niestety to nie pomogło wymieniłem również akumulator na zegarach nie pojawia się żaden błąd czy check-engine było również tak że samochód na pewien czas sam się naprawiał i gdy było np -3 .0 -1 odpala po wcześniejszym poczekaniu z 5 sekund na zapłonie i dopiero później odpaleniem to wtedy od strzała nie kręcił nawet 3 sekund niestety problem powracał i znowu powrócił czy to może być związek z uszkodzonym czujnikiem temperatury cieczy chłodzoncej ( tym co siedzi w głowicy mi chodzi ) czy bardziej to jest wina sterownika świec ( go nie wymieniałem ) chciałem jeszcze dodać że ikonka ze świecie żarowe się grzeją pojawia się albo na max 3,2, 1 sekundy  i to żadko  a czasem wcale 

miał może ktoś kiedyś z tym problem proszę o pomoc .

Opublikowano

Przydałoby się odczytać błędy w sterowniku silnika. Powinien odpalać przy takich temperaturach nawet bez sprawnych świec. Może układ paliwowy się zapowietrza i przez to dłużej kręci. Bez odczytu błędów to wróżenie z fusów.

Opublikowano

Wygląda to na padajaca pompe progową. Nie podaje odpowiedniego ciśnienia i stąd dłuższe kręcenie. 

Ale podstawa to diagnostyka komputerowa - odczytanie błędów oraz weryfikacja parametrów. 

17 godzin temu, Domino889900 napisał(a):

chciałem jeszcze dodać że ikonka ze świecie żarowe się grzeją pojawia się albo na max 3,2, 1 sekundy  i to żadko  a czasem wcale 

To akurat nie ma znaczenia. Świece w E90 zaczynają grzać już po otwarciu samochodu z pilota, a po uruchomieniu zapłonu w ciągu ułamku sekundy nagrzewają się do temperatury roboczej.