Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Siemanko,

pacjent e39 530i M54B30

Świrują obroty i mam wrażenie, że auto się nastawia na dany tryb pracy już po przekręceniu kluczykiem.

Tłumaczę. 

Czasami obroty świrują na jałowym, już widać po odpaleniu, że coś jest nie tak. Gaśnie przy nagłym hamowaniu itp.

Niekiedy odpalę samochód i wszystko śmiga jak powinno.

Ostatnio wymieniłem przepustnicę i miesiąc był w miarę spokój.

Krokowe już wymieniałem 3 razy, kiedyś nowy z SKV podziałał tydzień i później obroty falowały.

Kupiłem używany oryginał, chodził w miarę okej ale też czasami wariował. Zazwyczaj jak wyczyściłem krokowy i usunąłem błędy to jakiś czas też było ok.

Kupiłem nowy z VEMO to dodatkowo wyskakiwał błąd MOTORNOTPROGRAMM czy jakoś tak, pomimo że była zrobiona adaptacja.

Może ktoś spotkał się z podobnym problemem i pomoże znaleźć przyczynę, abo chociaż wspomoże mnie poradą gdzie szukać.

Z góry dzięki.

Edytowane przez S4pcio
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jakieś błędy wyrzuca ? Lewe powietrze? Możliwe że widzi temperaturę albo masę powietrza, potrzeba zrzuty z inpy na zimnym i gorącym silniku.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano

Robiłem test szczelności, jest szczelna. Na pewno nie ma lewego powietrza.

Podciśnienia ok. Nowa odma.

Błędy podrzucę przy następnym skanowaniu, ja podłączam się AUTELEM po Bluetooth, jakie parametry potrzeba?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tylko Inpa kolego, bo szkoda się głowić nad błędami które te cuda pokazują. 

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

a przepływkę próbowałeś podmienić?
Podłącz pod jakąś dobrą diagnostykę

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano

Sprawdzałem jak chodzi bez przepływki, nie widać różnicy w tym, z czym auto ma największy problem.
Ale nie podmieniałem na inną, bo nie mam innej. Ta przepływka była wymieniana przez poprzedniego właściciela 3 lata temu i wygląda okej.

Ok wrócę do tego po diagnostyce.