Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam mam auto z klima manualną i w panelu od ogrzewanie sa 4 pokretła w tym 2 te malutke od sterowaniem temp na obie strony.

Doczytalem sie w poprzedniach postach ze aby dzialalo pokretło od strony pazsazera to pokretło od strony kierowcy nie moze byc przekrecone tak aby znajdowalo sie na koncu niebieskiego pola (klima wylączona)

u mnie jest problem tego typu ze niezaleznie w jakiej pozycji jest pokretło od strony kierowcy to pokretło pasazera wogóle nie reaguje.

niedawno wymieniałem elektrozaworki poniewaz jak zakupilem auto to od strony kierowcy caly czas lecialo gorace powietrze. Teraz ogrzewanie dział jako tako tylko nie mam regulacji od strony pazsazera.

czy ktos wie jak to naprawic? wydaje mi sie ze to nie elektrozawory. bo gdyby którys z nich byl zaciety to albo caly czas by lecialo zimne albo gorace (na dana strone). Jesli to cos w panelu grzewczym czy jest mozliwosc naprawienia?? Jesli tak to jak??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Uściślijmy. Od strony pasażera leci cały czas ciepłe, czy zimne? Ogólnie panele da się naprawić, grzebałem w takim (nie jest to takie proste, ale da się). Najprościej jest podmienić na chwilę z innego auta i sprawdzić, czy działa.
Kai
Opublikowano
ja tez mam takiego klimatronika dwustrefowego na potencjometrach. A tak wogle to który potencjometr do jakiego nawiewu działa ?

to nie jest klimatronik. a zasada dzialania panelu z 4 patenciometrami jest taka jak napisalem , 1 (duzy) od lwej to dmuchawa , 2 (maly ) od lewej temp na lewa strone auta, 3 (maly) od lewej temp na prawa strone auta, 4 (duzy ) od lewej ustawienia nadmuchu ( nogi, szyba , twarz) oprócz tych 4 pkrętel mozesz miec równiez 1 pokretlo które znajduje sie pod centralna kratką nawiewu którym mozna ustawaic temp(cieplio zinmo) na twarz. I wtedy kiedy masz ustawiony nadmuch na twarz (4 duze pokretlo od lewej w panelu ogrzewania) mimo ze np bedziesz mial oba male pokrertla na polu niebieskim to wlasnie tym pkretelem pod kratka centrala moizsz ustawic ze na twarz bdzie dmuchalo ciepolo i na odwrór( dwa male pokretla na czerwonym a to pokretlo na niebieskim i na twarz leci zimne powietrzE)