Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie to "naprawilo" się po dokladnie 4 dniach. Wiec to raczej nie to co piszesz.

Nie wiem jaka to nakładka. Nazwal ją "nasza nakladka".  Nie dopytywalem, chciałem już jechać do domu bo naczekalem się i mialem dość.

Ustawienia, profil, kluczyk pozostały bez zmian. Szczerze mówiąc, mogli nic nie zrobić a mi powiedzieć co chcieli. Nie mam jak tego sprawdzić.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, marcinq78 napisał(a):

chciałem już jechać do domu bo naczekalem się i mialem dość.

Spoko 🙂 no nie są to fajne rzeczy ale zawsze można się opić kawy i najeść cynamonek. 🙂

Dzięki za info. Ja dalej obserwuję i czekam na tą ,,łatkę,, aktualizację. Chyba że, czego bym nie chciał, zacznie się coś gorszego np. więcej ,,przygasów ekranu,, to podjadę ekstra do ASO

Edytowane przez Franek Dolas
Opublikowano (edytowane)

Podzielę się swoimi doświadczeniem z iDrive 8.0 i 9.0.

Zanim pojedziecie do serwisu róbcie to co poniżej, u mnie pomaga a na pewno nie zaszkodzi.

Użytkując swoją 4-er z iD 8.0 zauważyłem, że po wejściu kolejnej aktualizacji systemu, albo po wrzuceniu przez OTA tych przedświątecznych filmików, czasami system jest jakby ospały, mało responsywny. Oznacza to najczęściej, że coś zostało „niedociągnięte” przez OTA i objawia się w 8.0 brakiem niebieskiej strzałki do skrótów (zaznaczona na zdjęciu), a czasami nie działa, albo działa z opóźnieniem aplikacja Traffic Camera, a raz zdarzyło się, że był komunikat o nieaktualnym bluetooth.

strzałka skrótu1.jpg

Resetowanie iD nie zawsze pomaga, ale zauważyłem, że jak wymuszę ręcznie aktualizacje aplikacji (nie systemu) wówczas chwilę to trwa, proces się zakończy pojawieniem się aktualnej daty, pojawia się niebieska strzałka i system zaczyna działać płynnie.

I teraz do systemu iD 9.0, który jest w 1-er żony.

Ostatnio dostał aktualizację 11/2024.67. Wszystko działało poprawnie, ale odniosłem wrażenie i żona też mi to sygnalizowała, że jakby jest nieco ospały, jakby wolniej się łączył z telefonem.

Wymusiłem ręczną aktualizację aplikacji. Okazało się, że trzy były niezaktualizowane. Nie pamiętam teraz które, ale były związane z systemami samochodu nie były to na pewno aplikacje „rozrywki”. Po tej operacji system zaczął działać płynnie.

Zdjęcie poniżej już po aktualizacji. Jeżeli jest coś do dogrania to będzie dodatkowy kafelek „aktualizuj”

aktualizacje1.jpg

Edytowane przez Hesky
Opublikowano
16 godzin temu, Hesky napisał(a):

Ostatnio dostał aktualizację 11/2024.67. Wszystko działało poprawnie, ale odniosłem wrażenie i żona też mi to sygnalizowała, że jakby jest nieco ospały, jakby wolniej się łączył z telefonem.

Wymusiłem ręczną aktualizację aplikacji. Okazało się, że trzy były niezaktualizowane. Nie pamiętam teraz które, ale były związane z systemami samochodu nie były to na pewno aplikacje „rozrywki”. Po tej operacji system zaczął działać płynnie.

Zdjęcie poniżej już po aktualizacji. Jeżeli jest coś do dogrania to będzie dodatkowy kafelek „aktualizuj”

Znam to i używam regularnie za każdą jazdą kiedy rozgrzewam silnik 🙂 Zrobiłem skrót na ekranie i mam pod palcem. 

Wymuszam, a jeżeli coś jest, to instaluję.  Wyłączyłem automatyczną aktualizację bo czasami ktoś wyłapie błędy i wówczas można się wstrzymać ale ostatnio troszkę odpuściłem analizę  poza tym oprócz naszego forum to nie ma zbyt dużo info na ten temat. 

Ogólnie to cały ten system jest mocno dziwny, łączy się przez wi-fi , bluetooth, aplikacje ściąga po własnej sieci, a jeszcze jest wbudowany eSIM. Ciężko to ogarnąć 🙂  

Ja głównie jadę na android auto, a tam navi z auto mapą, multimedia to spotify i you tube music premium ( bez premium nie chciało to grać ) ale ostatnio dużo słucham radia kierowców. 

Przed usterką tras w aplikacji, kiedy nie kombinowałem, wszystko działało bezbłędnie.  Najważniejsze że to kwestia softu a nie hardware no i że mimo  ew. zakłóceń auto nadal jedzie i hamuje.

• 4 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

@HeskyTo, o czym piszesz, również u mnie bardzo pomogło w działaniu systemu.

Czy nie da się ustawić automatycznych aktualizacji?

Wydaje mi się, że ja taką opcję ustawiłem, jeśli była dostępna.

Nowa aktualizacja 7.0/2025.36 pobrała mi się już na telefon.

Mam pytanie, czy ktoś z Was już ją instalował i może potwierdzić, że wszystko działa w porządku?

Ogólnie jestem fanem najnowszych wersji oprogramowania, a kilka nowych funkcji przypadło mi do gustu. Po poprzedniej aktualizacji połączenie z telefonem i Android Auto znacznie się poprawiło, teraz rzadko występują jakiekolwiek problemy, więc mam nadzieję, że teraz będzie już idealnie.

Mam nadzieje na poprawę w ładowaniu, bo wcześniej zdarzyło mi się, że przerywało sporadycznie.

Czy u Was sterowanie głosowe działa już po polsku?

Edytowane przez tudm
Opublikowano

Sterowanie po polski jest od odbioru auta (1-er) w styczniu 25.

U mnie na razie jest 03/2025.50.

Aktualizacje aplikacji można zaznaczyć " automatycznie aktualizuj", ale jak tu kolega wcześniej zauważył lepiej chwilę poczekać, bo nie wiadomo czy nie są wadliwe.

Opublikowano
15 godzin temu, tudm napisał(a):

Nowa aktualizacja 7.0/2025.36 pobrała mi się już na telefon.

Również mam ją na telefonie i 40% w aucie, ale musiałem przerwać i kontynuację podejmę w sobotę.

Zgodnie z instrukcją, żeby przerzucić dane do auta, należy ponownie sparować telefon z aplikacją My BMW. 

Osobiście liczę na poprawne działanie statystyk efektywności, ciekawi mnie również jak zadziała eSIM oddany dla wszystkich operatorów GSM. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

U mnie działa wszystko świetnie po aktualizacji, przejechałem z 120km.

@Franek Dolas"Osobiście liczę na poprawne działanie statystyk efektywności, ciekawi mnie również jak zadziała eSIM oddany dla wszystkich operatorów GSM. " - co masz na myśli oddany dla wszystkich operatorów? Coś ja mogę sobie włączyć czy coś?

@Hesky "Sterowanie po polski jest od odbioru auta (1-er) w styczniu 25." - zrozumiałem z tego wpisu, że moje auto które odebrałem w lutym 2024 nie będzie miało sterowania głosowego.

Dziś z d.py nacisnąłem przycisk a tam "pobierz pakiet języka polskiego" i działa!

Pytanie czy sterowanie głosowe jest przydane? Jakie komendy można stosować?

Nawiguj, zadzwoń, zrób cieplej to w sumie wiecie mam to samo przez androiauto.

No pogodę może wyświetlić. 

Na chwilę obecną nie widzę wartości dodanej. Tak myśle, jak nie ma wolnej ręki i duży ruch to może być przydatne.

Próbowałem jej zadawać konkretniejsze pytanie ale się poddała.

Może niebawem będzie coś z AI, ja bym z chęcią podczas drogi czegoś nowego się dowiedział np. sprzedaż aut na świecie albo z czego jest zbudowany asfalt.

Opublikowano
7 minut temu, tudm napisał(a):

@Franek Dolas"Osobiście liczę na poprawne działanie statystyk efektywności, ciekawi mnie również jak zadziała eSIM oddany dla wszystkich operatorów GSM. " - co masz na myśli oddany dla wszystkich operatorów? Coś ja mogę sobie włączyć czy coś?

Z opisu wynika, że możesz zastosować np. operatora PLUSH z pakietem M ( 80GB na start ) i mieć kolejny numer bezpośrednio w pojeździe wraz z internetem 🙂 

Do tej pory było to ograniczone do operatora UBIGI 

Jeżeli zadziała następna nowa opcja z tej nowej aktualizacji mianowicie ,,instalowanie aplikacji bezpośrednio ze smartfonu,, to może być jak dla mnie substytut BMW Digital Premium, a nawet kreatywne rozwinięcie. Byłbym zainteresowany wgraniem automapy, spotify i jeżeli by się udało to olewam wówczas android auto i odpalam aplikację bezpośrednio z pojazdu. 

Zobaczymy na co BMW pozwoli :-)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

"Jeżeli zadziała następna nowa opcja z tej nowej aktualizacji mianowicie ,,instalowanie aplikacji bezpośrednio ze smartfonu,, to może być jak dla mnie substytut BMW Digital Premium, a nawet kreatywne rozwinięcie. Byłbym zainteresowany wgraniem automapy, spotify i jeżeli by się udało to olewam wówczas android auto i odpalam aplikację bezpośrednio z pojazdu. "

u mnie działa wgrywanie z telefonu apek ale YT, spotify czy wszystko co mnie interesowało to miałem wymóg by kupić właśnie digital premium.