Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Kupiłem kilka dni temu BMW z instalacja BRC II generacji.

W trakcie jazdy na gazie 2 razy w odstępie 1 min nastąpiły wystrzały i auto straciło moc i zgasło.

Podniosłem maskę i okazało się, że wypadł silniczek krokowy i rurka od filtra powietrza wchodząca do kolektora.

Założyłem wszystko i odpaliłem, ale po kilku chwilach gaśnie i nie utrzymuje obrotów. Przy niskich obotach słychać charakterystyczny świst silnika. Jak podkręcę obroty to świst zanika.

Jeżdżę tylko na benzynie teraz, gazu nie używam bo pewnie będą wystrzały.

Co sprawdzić i gdzie szukać problemu?

Pozdrawiam

Seba

BMW i V8 to idealne połączenie :)
Opublikowano
...... wypadł silniczek krokowy.........

to niezły strzał :twisted2:, kłania się układ zapłonowy.

Sprawdź wszystkie połączenia, tam gdzie jest podciśnienie, rurę pomiędzy przepływką a przepustnicą (lubi pękać w mało widocznym miejscu), wyciąg przepływomierz i sprawdź czy nie zablokowało klapki, jak masz antywybuch to może spadła z niego gumka :mrgreen: .

http://img291.imageshack.us/img291/9725/3500ga.jpg

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Witam,

Dzisiaj obejrzał to mechanik i stwierdził, że jest pęknięty kolektor dolotowy i korki antywybuchowe zniszczone.

Auto zapaliło dzisaj na benzynie i coś strzelało w kolektorze a potem zero mocy i zgasł totalnie.

Szykują się wydatki chyba.

SB

Opublikowano
Pytanie,

Kupić kolektor?

Spawać kolektor?

SB

Policz i znajdziesz odpowiedź, ale przede wszystkim zrób porządek z instalacją LPG/zapłonową :wink: .

http://img291.imageshack.us/img291/9725/3500ga.jpg

Pozdrawiam

Paweł

Opublikowano

Witam,

Dzięki za sugestie i odpowiedzi.

Najpierw wymiana świec i kabli. Chyba miałeś rację Cuba odnośnie gumek na gwizdkach są zużyte mocno.

Jutro to mi zrobią i zobaczymy co dalej.

Kolektor jeżeli trzeba będzie wymienić to używany lub klejenie tego.

Pozdrawiam

PS. Dam znać co i jak w poniedziałek.

Opublikowano

Witam,

Po wymianie świec i gumek na klapach antywybuchowych wszystko ok.

Teraz muszę tylko wyregulować instalację gazową.

PS. Teraz rozrusznik nie za każdym razem łapie i to muszę naprawić.

Pozdrawiam

Opublikowano
Podepne sie pod pytanie. wczoraj strzli mi gaz II generacja, spadl jeden węzyk z silniczka krokowego, nalozylem, posprawdzalem wszystko czy nie ma wiecej szkod ale jak zapale to gasnie. Odlonczylem przeplowomierz (taka okrągla wtyczka z boku ) auto zapala i wmiare pracuje na benzynie na gazie nie. CZy padl przeplywomierz??