Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.

Chcę kupić G31 520d mild-hybrid z Niemiec. Kto wie, jak takie samochody są oznaczone w dowodzie rejestracyjnym, D lub D/EE ? może ktoś ostatnio rejestrował takie auto.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

D/EE ale co to zmienia? To problem diagnosty na pierwszym badaniu technicznym, a właściwie nie problem, bo jest to w świadectwie homologacji.
Nie załapiesz się na połowę akcyzy - jeśli to miałeś na myśli.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

O tym nie wiedziałem. Masz coś więcej na ten temat - takich sprawdzonych i pewnych informacji?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ta , pewnie przegrywa w sprawie tej czesci aut ktore samodzielnie moga jechac dzieki hybrydzie. Interpreatacja jest prosta , jesli samochod samodzielnie moze pojechac na silniku elektrycznym i jest hybryda to polowa stawki akcyzy. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ale mazda jest samodzielnie jezdzi na pradzie a wiekszosc hybryd z bmw nie !

Opublikowano
W dniu 13.11.2024 o 11:40, Rufio napisał(a):

W tym dokumencie nie widziałem aby coś było o Maździe? Tylko dyskusja czy MHEV wspomagający auto się liczy czy nie. Wg US ten układ powinien być w stanie samodzielnie napędzić auto, a takimi są tylko PHEV oraz BEV (Toyota/Lexus, pewnie z 1-2 km to pojedzie). Wedle tego dokumentu nie zostało doprecyzowane jak bardzo samodzielnny ma to być układ, a jedynie że ma zapewnić dodatkową moc - nawet jeśli będzie ona mała. Wyrok nie jest jednak prawomocny.

Innymi słowy: jeśli to się uprawomocni, to stawka akcyzy na G30 540i LCI z MHEV powinna wynosić 9.3%, ale na ten moment to nie jest pewne. 9.3% to już bardziej do przełknięcia niż 18.6%, można już rozważać sprowadzenie.

icon3.png G30 530i xDrive

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Szukałem głębiej w internecie, dlatego doczytałem się że to Mazda. Nawet miałem gdzieś cytat wypowiedzi z Mazdy. Plus opinia nt wyroku. Generalnie WSA wypunktował US, że ich opinia nie ma do końca podstaw prawnych

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Na ten moment to nic nie znaczy bo pewnie bedzie druga instancja i do prawomocnego orzeczenia nic sie nie zmienia , a to moze potrwac i ze 2 lata. 

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Ale pytający kupuje G31 520d. To chyba 3,1 % ? Ewentualnie dla hybrydy 1,55 % ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zmienili wykladnie jakos w 2022 czy 2021i miekkie hybrydy w opinii KAS to nie hybrydy wiec akcyza 3.1%.