Skocz do zawartości

Czy można bezpiecznie używać opon 225/45 R19 zamiast 225/40 R19 w BMW M340d xDrive?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
Mam BMW M340d xDrive i zastanawiam się nad założeniem opon zimowych w rozmiarze 225/45 R19 zamiast fabrycznych 225/40 R19. Wiem, że wyższy profil (45) może poprawić komfort jazdy w zimowych warunkach, ale nie jestem pewien, czy taka zmiana wpłynie negatywnie na działanie systemów kontroli trakcji, stabilności lub dokładność prędkościomierza.

Czy ktoś z Was miał doświadczenia z taką zmianą w tym modelu lub podobnym? Czy nie sprawiało to problemów? Będę wdzięczny za wszelkie opinie i porady.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak chcesz się cieszyć bezproblemowa jazda to nie zmieniaj, a jak chcesz mieć bardziej komfortowe auto to poszukaj innego.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
W dniu 2.11.2024 o 22:11, Darulo_ napisał(a):

Cześć,
Mam BMW M340d xDrive i zastanawiam się nad założeniem opon zimowych w rozmiarze 225/45 R19 zamiast fabrycznych 225/40 R19. Wiem, że wyższy profil (45) może poprawić komfort jazdy w zimowych warunkach, ale nie jestem pewien, czy taka zmiana wpłynie negatywnie na działanie systemów kontroli trakcji, stabilności lub dokładność prędkościomierza.

Czy ktoś z Was miał doświadczenia z taką zmianą w tym modelu lub podobnym? Czy nie sprawiało to problemów? Będę wdzięczny za wszelkie opinie i porady.

Korekte predkosciomierza mozna poprawic.

Kontrola trakcji, stabilnosci - jesli 4 kola beda takie same, lub zgodnie z wymaganiami zblizone - bedzie OK.

Ale wiekszy profil bedzie obcieral przy skrecie i wjechaniu w dziure o nadkole. Przy dodatkowym lodzie /sniegu - poniszczysz sobie samochod.

Edytowane przez luk_byd