Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam f90 z 2022 roku z telewizją, po zmianie kodowania na dvb-t2 wszystkie programy zniknęły.

Można przeprogramować moduł na kodowanie dvb-t2 czy trzeba kupić nowy ??

Ktoś to robi w okolicy Poznania ??

Drugie pytanko dotyczy modułu CI+

Czy po wykupieniu karty NC+ będą działały programy tv naziemnej ??

Opublikowano

Naprawdę musisz oglądać telewizję w czasie prowadzenia ? Kilka dni temu w naszym mieście kierowca przeglądający Instagrama potrącił 6 latka. Dwie złamane nogi, jedna ręka i wstrząs mózgu. Najważniejsze, że zobaczył posta...

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

No tak ! Po co wogole Ci auto i to takie mocne. Wczoraj widzialem jak gosc przejechal kogos i to wlasnie samochodem 🤦‍♂️

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Były czasy, gdzie lubiałem mieć auto wyposażone w 99-100% (raczej 99%) to co się dało.

For fun. Po prostu.

Podczas jazdy fabrycznie jest zablokowane na przednim ekranie chyba.

Opublikowano
23 godziny temu, saab napisał(a):

No tak ! Po co wogole Ci auto i to takie mocne. Wczoraj widzialem jak gosc przejechal kogos i to wlasnie samochodem 🤦‍♂️

Najczęściej sprawcami są kierowcy podzielający Twoją filozofię. Mam nadzieję, że to nie było Twoje dziecko...

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1 minutę temu, RobertP napisał(a):

Najczęściej sprawcami są kierowcy podzielający Twoją filozofię. Mam nadzieję, że to nie było Twoje dziecko...

Nie piszmy w tej retoryce bo to idiotyzm. Facet pyta o odblokowanie tv a Ty piszesz o wypadkach. Idac tym tropem nie sprzedawajmy nozy bo wiele osob od nich zginelo. 

• Lubię to 1
Opublikowano
7 minut temu, saab napisał(a):

Nie piszmy w tej retoryce bo to idiotyzm. Facet pyta o odblokowanie tv a Ty piszesz o wypadkach. Idac tym tropem nie sprzedawajmy nozy bo wiele osob od nich zginelo. 

Gdyby ktoś napisał, że szuka odpowiedniego noża do dłubania w oku..., ale masz rację, każdy odpowiada za siebie... . Pas.

Opublikowano

Może sprecyzuję.

Nie chodzi mi o oglądanie podczas jazdy !!!!

Auto kupiłem w 2022 roku kiedy system kodowania w PL był dvb-t od 2023 roku wprowadzono dvb-t2 i wszystkie kanały poznikały.

Problem w f90 2022 jest to, nie ma osobnego modułu do tv (z tyłu po lewej stronie w bagażniku) jest to teraz Moduł RAM Harman Kardon. W f10 była osobna puszka do tv wymieniało się ją i po robocie, w f90 już tak prosto i zapewne tanio nie jest. Ciężko dostać ten moduł z 2023 lub 2024 roku.

Jeżeli ktoś może pomóc to będę wdzięczny, przekodowanie lub zakup modułu RAM w 100% pewnego, że będzie działał w systemie dvb-t2.

moduł.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W module RAM są licencje FSC - z którymi to możesz mieć problem po zmianie modułu.

Tj. najpierw trzeba wyczyścić moduł a następnie wgrać paczkę oficjalnych fabrycznych FSC.

Chyba że kupisz moduł RAM nowy, nie używany i wtedy kody FSC - teoretycznie ASO powinno Ci pomóc.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie wiem gdzie - ale pomocy można szukać na cartechnology, drive2 bimmerscene, mhmauto itp.

Są tam ludzie, którzy ogłaszają takie usługi - czyszczenia z VIN/programowania i fake FSC - tutaj nie trzeba FAKE, wystarczy factory FSC.