Skocz do zawartości

E91 LCI 325xiA Mrowienie kierownicy na postoju przy zmianie biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Pacjent jak w profilu.

Problem polega na tym, że na postoju, przy przerzucaniu biegu z D na R i na odwrót kierownica drży, czuć takie mrowienie. Jest to tylko przez chwilę i po chwili ustępuje. W trakcie jazdy, przyspieszania czy hamowania nie ma żadnych objawów. Miałem wybitą tuleję prawego wahacza, wymieniłem komplet lewa i prawa myśląc że to to, ale nie pomogło. Wymieniłem płyn wspomagania, bo było już lekkie bagienko w zbiorniczku - to również nie to. Pompy wspomagania nie słychać. Byłem na szarpakach i w zawieszeniu nie ma żadnych luzów, końcówki drążków jak i same drążki są ok, w trakcie jazdy po dziurach, progach zwalniających nic nie stuka, jednak co faktycznie wyczuwam, to lekki luz na kolumnie w trakcie szybkich ruchów kierownicą lewo/prawo. Luz jednak wydaje sie być na tyle mały, że ruch kierownicą 1/1 przechodzi na koła, w czasie jazdy prosto nie muszę kontrować. 

Jedyne co mi przychodzi w tej chwili na myśl to krzyżak kolumny. Czy to faktycznie on może dawać takie objawy? 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Krzyżak kolumny to słaby punkt w E90 Xdrive. Maglownica też u mnie złapała luz, musiałem wymienić obydwa. Zresztą pompę wspomagania też wymieniałem 😄

Ale takich objawów jak Ty nie miałem, po prostu kiera ciężko chodziła i był luz na kierze.

Opublikowano

No właśnie kojarzę że krzyżaki to pięta Achillesa. U mnie kierownica chodzi lekko jak na hydraulikę, dużo lżej niż miałem w E46.

Będę musiał to sprawdzić, ale generalnie co sugerujesz zrobić jeśli krzyżaki będą wybite? Nowy wał kolumny w ASO 2200, troche srogo. Używki chodzą po 500-600 a też nie wiadomo w jakim stanie i jak długo pochodzą bez luzów. Regeneracja?

Apropos magla to szkoda, że do xdrive nie można założyć EPC 😄

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zanim kupiłem nowy przegub kierownicy z krzyżakami to dałem stary do regeneracji w warszawie do "specjalistów"  - podziałało tydzień i było to samo a nawet gorzej. Nie chciałem już oddawać na poprawki bo to jednak kluczowy element dla bezpieczeństwa. Kupiłem nowy na ebay z Litwy, gdzieś za 1200 zł ale to było kilka lat temu.