Skocz do zawartości

Opony zimowe 19" bez RFT do G01 - sprawdzone modele

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy możecie polecić sprawdzone opony zimowe 19" bez RFT do G01 ze standardowym zawieszeniem? Dwa dni temu kupiłem kompletne koła zimowe 19" na felgach 887M z oponami Michelin Pilot Alpin 5 RFT. Wrzuciłem na auto w celu przetestowania i mocno kartoflano i twardo. Dzisiaj rano sprzedałem opony i szukam czegoś sprawdzonego bez RFT, tak by było w sam raz i by nie było przegięcia w drugą stronę . Przy okazji - od człowieka z działu części jednego z większych ASO dowiedziałem się, że homologacja opon w Polsce nie ma znaczenia przy oponach o jednakowych wymiarach na obydwu osiach i w żaden sposób nie koliduje i nie ma wpływu na gwarancję napędu xdrive i że jest to mit powtarzany na forach (co innego w Niemczech). Ważne jedynie by trzymać się zalecanych wymiarów. Używa ktoś Michelina Pilot Alpin 5 w wersji bez RFT? Myślałem też nad Goodyear UltraGrip Performance 3, ale część osób pisze, że z kolei zbyt miękka.

20241004_140041.jpg

Edytowane przez brws

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jednak dużo zależy od indywidualnej percepcji…

Ja po przełożeniu letnich 20-cali Yokohama Advan Sport v107 (nie RFT) na wspomniane przez Ciebie zimowe Michelin Alpin Pilot 5 SUV w wersji RFT, czuję się jakbym zasiadł na miękkim tapczanie 😆

Co prawda zawieszenie adaptacyjne (w wersji M), ale i tak nie uważam tym Michelin’ów za specjalnie twarde…

Opublikowano
  • Autor

A czy rzeczywiście tak jak się dosyć często czyta przy runflatach w zimie na koleinach z mokrego śniegu występuje to nieszczęsne szynowanie dużo bardziej zauważalne niż przy zwykłych oponach?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Nie prawda. Mam dwie Bmki na oponach RFT i nonRFT i przy prawidłowych parametrach cieśnienia, sprawnym zawieszeniu, nie ma różnicy.