Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.
Mam taki problem z moim bmw e91 320d 163ps. - Posiada DPF

wymieniam w tym aucie olej co 10-12 tysięcy. + filtr oleju + mały filtr z odmy + powietrza.

koło 20-25tyś temu ten silnik przeszedł małe odświeżenie w sensie:
- regeneracja turbiny
- czyszczenie DPF
- wymiana uszczelniaczy na wtryskiwaczach

i po wymienianie oleju i zostawienie auta na poziomie  3/4 bagnetu.
 mam problem z tym że po przejechaniu 5-6 tysięcy, mam stan oleju w silniku powyżej maksymalnego (ściągam około 0,5-0,7l) żeby wróciło do poziomu  3/4 bagnetu.

od tych 20-25 tysięcy nie dolałem ani jednego grama płynu chłodniczego, zawsze jest w normie na podobnym poziomie.
silnik nie ma nigdzie wycieków, pracuje dobrze, nie wyskakują żadne błędy, DPF wypala się regularnie.
Wtryskiwacze pracuję na diagnostyce w zakresie (+/- 1 ) na rozgrzanym silniku

nie wiem czy może być problem z wtryskami ? że uszczelnienie poszło ?
czy też powoli umiera ten silnik, pierścienie czy co ....

miał może ktoś podobny przypadek ? czy może zna temat

pozdrawiam
Marcin 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Miałem ten sam problem. Rocznie robię jakieś 15 tyś km 90% miasto. Padły mi termostaty,a że przez dłuższy czas nie podłączałem kompa silnik próbował co chwilęwypalać dpf. Przy wymianie oleju zlałem 6,5l mieszanki oleju z ropą. Problemem był nowy termostat główny,który rozleciał sie po dwóch miesiącach(kto by przypuszczał). Skoro twierdzisz,że dpf wypala się u Ciebie prawidłowo,wtryski nie leją to w jaki sposób paliwo dostaje się do oleju? Jakie masz średnie spalanie? Ja przed wymiana termostatów,do tego uwalonego sterownika świec żarowych miałem średnie 10,5-11,2. Teraz po wszystkim średnie mam na poziomie 8,3l