Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam zamiar kupić sobie e36 ale potrzebuje pomocy w wyborze silnika..

A mianowicie lepszy bedzie r4 1,8 is czy r 6 2,0?

Który jest bardziej awaryjny? Jakie są dobre/złe strony w/w silników??

Jakie spalanie, osiągi i jakie są Wasze ogólne opinie o tych silnikach...

Pozdrawiam :wink:

Opublikowano
polecam silnik 2.0 Vanos R6, wysoka kultura pracy, dobre osiagi i piekny dzwiek silnika :cool2: spalnie miasto 11-12 l, trasa 8 l.
dzięki Juma. Mam jeszcze pytanko! Czy mógłby ktoś wkleić tu jakiegoś linka co do danych technicznych silników w e36 ?
Opublikowano

Temat był wałkowany tyle razy że wystarczy poszukać. Należy użyć "SZUKAJ" w panelu powyżej.

Dane techniczne są również na forum.

Dane techniczne

Opublikowano
I jeszcze jedno pytanie ! Czy silniki 1,8i naprawde są takie do kitu tak jaka jest ogólna opinia? Czytałem w jakiejś gazecie ze mechanicy odradzają zwykłe 1,8 ibo są na pasku..
Opublikowano
Temat był wałkowany tyle razy że wystarczy poszukać. Należy użyć "SZUKAJ" w panelu powyżej.

Dane techniczne są również na forum.

Dane techniczne

Dzieki polukam w wyszukiwarce i dzieki za linke do danych technicznych :)

Opublikowano
ja mam 1.8 m40. Nie moge powiedziec zlego slowa, tak samo jak reszt amoich znajomych z tymi silnikami. Dodam ze mam w nim gaz II generacji. Po 15 tys km na gazie nie mialem ani jednego strzalu, samochod rozpedza sie troche nawet ponad 190 na gazie ( na tym na ktory wszyscy tu tak narzekaja ) a pili gazu przy jezdzie dynamicznej i nie wolnej max 11 wliczajac ponad polowe tego w miescie. W samej trasie robi nawt 9l.
Dla was to kilka liter, dla nas cale życie - B M W
Opublikowano

witam przychylam się do opini " Milego"

ja również mam 1.8 m40 oraz IIgen BRC i juz 25tyś i narazie jest ok

osiągi spoko na gazie bez problemu pod 200 a i spalanie rewelka na trasie około 7l lpg /100 km w mieście przy ciężkiej nodze dochodzi do 11-12l/100km więc ja polecam 1.8 m40 ma tylko jedną wadę nie ma tej pięknej pracy co r6 no ale coś za coś u mnie górę wzieła ekonomia pozdrawiam

Było - BMW - E36 318i 113KM M40B18 1991

Jest - BMW - E46 318i 143KM M42B20 2003

+ - BMW - E90 318i 143KM M43B20 2010

Opublikowano
polecam R6 Vanos bardzo udany silnik ładny dźwięk pracy ślinika i zarazem kultura pracy a codo awaryjności to zależy tylko jaki kupisz czy zajechany czy dobry musisz zwrócić uwagę na ślinik POZDRO I UDANEGO ZAKUPU :cool2:
BMW- BENDZIESZ MUSIAŁ WYPRZEDZIĆ
Opublikowano
A ja miałem M-40 i wiecej tego nie chce...problemy na gazie zaczeły sie po 30tys.km wiec nie chce was straszyc..., a pomijając gaz to kultura pracy tego silnika nie przystoii tak zacnej marce jak BMW :wink: Co do IS-a to jest to już zupełnie inny silnik, bardziej dynamiczny(osiagi porównywalne z R6), oszczedniejszy i o wyższej kulturze pracy, ale to nie to co R6, za to odwdzięcza sie niższym spalaniem niż 320.
Pozdrawiam Grzesiek
Opublikowano

Jak juz kupujesz R6 to wez 325i/328i.

Tak jak powiedzial lagadula :search: i bedziesz wszystko wiedzial :wink:

Opublikowano

Ja jako nowy tak tylko coś zasugeruję.

W owych "danych technicznych" bardzo brakuje symboli silników.

Rzucacie jakimiś Mxx i każecie :search:

A w takim dajmy na to excelu nie można dojść co jest co :)

Jest tajemnicze ZI/ZS które nie wiem co znaczy, oraz R4 i R6 które już jakoś

wykoncypowałem :)

Opublikowano
I jeszcze jedno pytanie ! Czy silniki 1,8i naprawde są takie do kitu tak jaka jest ogólna opinia? Czytałem w jakiejś gazecie ze mechanicy odradzają zwykłe 1,8 ibo są na pasku..

M40 są na pasku, a M43 na łańcuchu - i te mają lepszą opinię (jeżeli w ogóle można tu mówić o złej opinii na temat 1.8i). Jasne, że R6 jest lepsze, ale 1.8i ma kilka korzyści:

- pojemność 1796cm (u niektórych ubezpieczycieli jest próg 1800), a więc niższe OC (w Warszawie to ma duże znaczenie)

- spalanie jest na przyzwoitym poziomie - poniżej 10l po mieście

- akumulator pod maską a nie w bagażniku :wink: :lol:

Osiągi są takie sobie, ale można normalnie jeździć - te 11s do setki to przyzwoita wartość, nie pozwalająca na szaleństwa, ale na codzień starcza.

Opublikowano

Dzięki Wszystkim za konkretne odpowiedzi!! Wybiore chyba 1,8 16v albo m 43. Obiecuje że bede korzystał z szukaczki :P :oops:

POZDRO! :cool2: