Skocz do zawartości

Światła wszteczne, PDC. E90 sedan.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przy wrzuceniu wstecznego nie działają światła cofania oraz pdc. Co może być przyczyną, od czego zacząć? 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Automat czy manual?

Opublikowano
  • Autor

manual

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Na koncu skrzyni biegow, po prawej stronie, blisko juz mocowania walu napedowego, jest czujnik, ktory wysyla sygnal do FRM o ile pamietam, o tym ze bieg wsteczny jest wrzucony. Trzeba by bylo to sprawdzic, czy ten czujnik dziala. U Ciebie wyglada jakby modul nie dostawal informacji o wrzuconym wstecznym biegu.

Edytowane przez mmw

Opublikowano

KJWPL, moduł sterowania oświetleniem FRM odłącza zasilanie w przypadku rejestracji zbyt wysokiego prądu. W takiej sytuacji należy sprawdzić przyczynę i go odblokować z komputera/apki. Sprawdź żarówki. U mnie moduł odłączył zasilanie przy przepaleniu się żarówki. 

Pozdro! 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ale to Ty kolego piszesz o zamykaniu kanalu FRM przy nadmiernej ilosci zwarc. Po czyms takim faktycznie trzeba odblokowac kanal Toolem. Ale co to ma wspolnego z PDC, ktore tez przestalo dzialac?

Opublikowano

mmw, możliwe, że zbieg okoliczności, że obie funkcje nie działają jednocześnie, dlatego warto sprawdzić czy FRM nie zablokował zasilania. 

Opublikowano
  • Autor

to dwie rzeczy znalazłem przerwany przewód, który idzie od skrzyni i przy odpalaniu na desce mi się wyświetlają błędy od tylnych świateł. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Gdy zakladajales temat, to pisales, ze po wrzuceniu biegu wstecznego nie dzialaja Ci swiatla wsteczne i PDC. Nic nie pisales, ze masz bledy swiatel na desce. PDC ruszylo po naprawie kabla?