Skocz do zawartości

[318CI] brak podświetlenia wskazówek i cyferblatu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry wszystkim,

Problem jak w temacie, nie świecą się wskazówki oraz tarcze, działają normalnie, wskazują prędkość obroty itd tylko nie są podświetlone.

Podłączone inne nieoryginalne zegary (wersja USA z MPH) świecą, przelutowana jedna dioda na próbę i nic - gdzie szukać problemu? Zegary do wyrzucenia? Z góry dzięki.

EDIT: szukałem podobnych tematów w tej społeczności ale nie znalazłem nic na ten dokładny problem, jednak jeśli ktoś znalazł to niech zarzuci linkiem. 

Edytowane przez mazursky27
dodatkowa zawartość
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Najprościej przelutowac eprom z jednych zegarów do drugich.

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Jak na moje to wstawione nie te zegary - były dwa rodzaje sterowania podświetleniem w e46 - w starszych jest po kabelku w nowszych jest po linii kbus. W jedną stronę da się to uzupełnić i zegary starsze w młodszej budzie odpalić po dołożeniu kabelka. W drugą stronę zdaje się (tu tylko zdaje się), że lcm trzeba podmieniać.

W dniu 15.09.2024 o 19:59, szumrak napisał(a):

Najprościej przelutowac eprom z jednych zegarów do drugich.

Tylko pod warunkiem, że jedne nie są motormetera a drugie boscha i że się ich typ zgadza.

Edytowane przez kosteg