Skocz do zawartości

dobór montaż haka touring

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przymierzam się do kupna oryginalnego haka.

Proszę o podpowiedź co potrzebuje do montazu bo w każdej ofercie widzę że czegoś brakuje

Tu np

https://www.otomoto.pl/czesci/oferta/hak-holowniczy-bmw-5-e39-hak-belka-tabliczka-kula-oris-2-klucze-stan-bdb-ID6DWPWl.html

Brakuje modułu

Czy belka jest kompletna czy brakuje jeszcze jakichś blaszek montażowych? Widziałem coś takiego na innych zdjęciach.

Opublikowano
  • Autor

Rozeznalen temat, może komuś się przyda.

Jak montujemy oryginalny hak trzeba zdjąć absorbery tak zwane siłowniki belki. W ich miejsce wchodzą dwie blachy na stronę pierwsza blacha jest za dwie nakrętki druga za jedną do tego po jednej śrubie na blachę w podłużnica. Czyli większość ogłoszeń jest niekompletna ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja montowałem wiele lat temu hak w e39 i jest tak jak mówisz trzeba wywalić te absorbery ale czy jakieś blachy wchodzą w podłużnice to nie pamiętam hak oczywiście był nowy nie oryginalny moduł o ile pamiętam też był w zestawie auto bez czujników parkowania więc aftermarketowy moduł dał radę. W kombi sygnał do swiateł cofania o ile dobrze pamiętam trzeba ciągnąć z dachu gdzieś po srodku jest w miarę dobry dostęp do tego kabla. 

Opublikowano
  • Autor

Może ktoś podpowie którędy idą oryginalnie kable? Po której stronie wchodzą do środka, razem czy osobno z pdc?

Widzę na schemacie podpięcie do lamp. Fabrycznie dwa kable są zagniecione we wtyczce lampy czy jak?