Skocz do zawartości

X5 G05 LCI '24 Systemy asystujące kierowcy Professional

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Parę dni temu odebrałem z salonu X5 40i w fullu i nie mogę dojść do porozumienia z tempomatem (assistant professional). Na wstępie zaznaczam, że system jest zaktualizowany, a systemy wspomagania są włączone.

Przesiadam się A7 '20 i tam z topowym tempomatem wystarczyło ustawić nawigację do celu, kliknąć wajchę a on już jechał według ograniczeń z mapy i sczytywanych znaków, zwalniając na rondach, zakrętach i trzymając się ograniczeń. Jeździłem paroma nowszymi modelami z grupy VAG z roczników '22 i '24 i nic się nie zmieniło.

W moim X5 robiąc podobnie, jedyne co system robi po zauważeniu zmiany ograniczenia prędkości ze znaków to pika 3 razy (które to pikanie można wyłączyć dłużej przytrzymując przycisk `SET`) oraz na zegarach/head-upie wyświetla nową sugerowaną prędkość którą można ustawić klikając `SET`.

Jest to mega irytujące i w sumie niebezpieczne. Nie da się czegoś w ustawieniach przełączyć tak, żeby sam brał ograniczenia ze znaków?

Poniżej wycinek z opisu opcji `Systemy asystujące kierowcy Professional` z konfiguratora:

Cytat
  • na życzenie automatyczne dostosowanie tempa jazdy do rozpoznanego ograniczenia prędkości

Gdzieś w innych (starszych) tematach znalazłem wzmianki o tym, że to ograniczenie wynikające z naszych lokalnych przepisów, jednak średnio to do mnie przemawia skoro taki VAG czy Tesla (o innych nie wiem) mają tę opcję o lat na naszym rynku i żadne przepisy ich nie ograniczają.

ps. żeby nie było z samochodu jestem mega zadowolony, jest pod każdym względem lepszy od A7 i za żadne skarby bym nie wrócił. Tanzanite Blue + sport pro + fotele koniak + felgi 22" wyglądają jak milion baksów, żałuję jedynie że wziąłem deskę srebrny szlif zamiast antracytowego matu

Opublikowano

Wydaje mi się, że to kwestia ustawień w systemie, ja osobiście wyłączyłem to pikanie o przekroczeniu i jedzie cały czas zadaną predkosc ew zwalnia na wiekszych zakretach, ale wydaje mi się, że da sie ustawić by sam zwalniał/przyspieszał wedle ograniczeń 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W Polsce się nie da, przynajmniej pre-LCI. Co ciekawe jak się autem wyjedzie za granicę, to ta opcja się aktywuje. Podobnie jest z rozpoznawaniem czerwonego światła. To ma chyba związek z homologacją auta w danym kraju i dostosowaniem do lokalnego prawa. 

Opublikowano
W dniu 21.06.2024 o 23:08, PanTom napisał(a):

Wydaje mi się, że to kwestia ustawień w systemie, ja osobiście wyłączyłem to pikanie o przekroczeniu i jedzie cały czas zadaną predkosc ew zwalnia na wiekszych zakretach, ale wydaje mi się, że da sie ustawić by sam zwalniał/przyspieszał wedle ograniczeń 

Gdzie wyłącza się to pikanie o przekroczeniu prędkości. Przeleciałem (chyba) wszystko menu i nie znalazłem

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)
W dniu 25.06.2024 o 00:20, ArturPa napisał(a):

Gdzie wyłącza się to pikanie o przekroczeniu prędkości. Przeleciałem (chyba) wszystko menu i nie znalazłem

U mnie jedynie po naciśnięciu SET na kierownicy. Da się to również wyłączyć w opcjach ASYSTENT OGRANICZEŃ PRĘDKOŚCI, ale (przynajmniej u mnie) do kolejnego uruchomienia pojazdu. Przy wyłączaniu ostrzeżeń akustycznych o przekroczeniu prędkości pojawia się informacja - "Funkcja ze względów prawnych zostanie ponownie aktywowana podczas następnej jazdy".

https://freeimage.host/i/dKZ1fII

https://freeimage.host/i/dKZ1byl

Co ciekawe - w dwóch identycznych X5 powiadomienia akustyczne są wyłączone na stałe.  Już na samym początku menu nie ma pokazanej ikonki Ostrzeżenie o ograniczeniu prędkości.

https://freeimage.host/i/dKZ1yjS

Nie wiem w czym leży problem? 

Edytowane przez hamster325730
Opublikowano
W dniu 25.06.2024 o 00:20, ArturPa napisał(a):

Wydaje mi się, że to to. I nie muszę co jazdę tego wyłączać.

IMG_9789.jpeg

Opublikowano
W dniu 6.07.2024 o 20:41, hamster325730 napisał(a):

U mnie jedynie po naciśnięciu SET na kierownicy. Da się to również wyłączyć w opcjach ASYSTENT OGRANICZEŃ PRĘDKOŚCI, ale (przynajmniej u mnie) do kolejnego uruchomienia pojazdu. Przy wyłączaniu ostrzeżeń akustycznych o przekroczeniu prędkości pojawia się informacja - "Funkcja ze względów prawnych zostanie ponownie aktywowana podczas następnej jazdy".

https://freeimage.host/i/dKZ1fII

https://freeimage.host/i/dKZ1byl

Co ciekawe - w dwóch identycznych X5 powiadomienia akustyczne są wyłączone na stałe.  Już na samym początku menu nie ma pokazanej ikonki Ostrzeżenie o ograniczeniu prędkości.

https://freeimage.host/i/dKZ1yjS

Nie wiem w czym leży problem? 

a z kiedy produkcja? Bo gdzies czytalem ze to mieli wprowadzić obowiązkowe w trakcie tego roku

Opublikowano

W dniu 8.07.2024 o 15:22, PanTom napisał(a):

Wydaje mi się, że to to. I nie muszę co jazdę tego wyłączać.

IMG_9789.jpeg

Na moim przykładzie to:
W produkcji 16/03 da się wyłączyć.
W produkcji 4/04 nie da się. 

Opublikowano

Z tego znalazłem na forum to MY25 jest produkowane od kwietnia, więc to pewnie dlatego usunięto możliwość wyłączenia dźwięków na stałe. Potwierdźcie proszę jakie macie daty produkcji aut i czy jest możliwość wyłączenia dźwięków przekroczenia prędkości na stałe?

Opublikowano
13 godzin temu, hamster325730 napisał(a):

Z tego znalazłem na forum to MY25 jest produkowane od kwietnia, więc to pewnie dlatego usunięto możliwość wyłączenia dźwięków na stałe. Potwierdźcie proszę jakie macie daty produkcji aut i czy jest możliwość wyłączenia dźwięków przekroczenia prędkości na stałe?

Na pewno sa juz tacy co potrafią to wykodowac

Opublikowano
10 godzin temu, IronSzn napisał(a):

Raczej nie, bo obecnie auto jest w połączeniu z chmurą i BMW blokuje możliwość kodowego dłubania w aucie - nawet Bimmercode powiedziało, że LCI niestety jest poza ich zasięgiem.

Cytat

Dear Customer,

This model uses secure coding and it will most likely never be codable unfortunately.
--
Kind regards / Schöne Grüße
Stephan Gauch
--
SG Software GmbH & Co. KG
Linsenäcker 18/1, 72379 Hechingen

Opublikowano
W dniu 11.07.2024 o 17:53, hamster325730 napisał(a):

Odebrałem dziś swoją x5 i faktycznie powiadomienie o ograniczeniu da się wyłączyć do czasu kolejnego uruchomienia silnika. Produkcja maj 2024. U znajomego z produkcji lutowej, da się wyłączyć powiadomienie na stałe. Dealer też mi potwierdził, że ta funkcja została zaktualizowana w ostatnim czasie..

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 12.07.2024 o 07:34, IronSzn napisał(a):

Niestety w nowszym sofcie nie można wyłączyć. Ja odebrałem 3 tyg temu i szukałem u wielu dobrych koderów w Polsce i jeszcze nie zabierają się za iDrive 8,5. Jedynie ten SET na kierownicy

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

w systemie ID 8,5 nie ma możliwości wyłączenie na stałe, ale jest możliwość przypisania gestów funkcji wyłączenia dźwięku powiadomienia o przekroczeniu prędkości. u mnie działa super 

Opublikowano

Mam pytanie czy ktoś programował pilota uniwersalnego w lusterku g05 2024 Polska, z kodem dynamicznym napęd bramy Nice ?