Skocz do zawartości

BMW E39 kręci nie odpala

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wszystkim. Przychodzę z pewnym problemem. Mam E39 2.5 common rail. Otóż w niedzielę zrobiłem nią ponad 100km, odpaliła i jeździła bez problemu. Wróciłem do domu no i po południu chcąc ją odpalić tylko kręci i kręci, momentami tak jakby chciała załapać ale ją zdusi. Błędy żadne się nie wyświetlają ani kontrolki na kokpicie. Zacząłem zaglądać do niej i zobaczyłem że silnik jest od spodu mokry z ropy, pompy paliwo tłoczą, odpowietrzałem na wężach, minutę/półtorej trzymałem na zapłonie i dalej to samo. Zastanawiam się czy nie zrzucić kolektora aby dostać się do pozostałych węży. Wycieku niestety ani z góry ani z dołu nie widać. Miał ktoś może podobny przypadek?

Opublikowano
  • Moderatorzy

Przyczyn nieodpalania może być kilka: pompa progowa za niskie ciśnienie, czujnik wałka rozrządu, wtryski nie trzymają i całe paliwo wraca przelewem i coś tam jeszcze się znajdzie. Jeśli silnik mokry to mógł pęknąć wąż i też ciśnienia nie będzie, ale jak węże są całe to stawiam na pompę commonrail - do uszczelnienia. Na zimnym silniku wsadź rękę mniej więcej jak strzałka na obrazku i spróbuj sięgnąć pompę od spodu czy cieknie. Pierwsze objawy nieszczelnej pompy to silny zapach ropy wokół auta po zatrzymaniu, ale silnik odpala i chodzi normalnie.

dopompy.jpg.f7824f179aeff2d3a86ef85580e8e285.jpg