Skocz do zawartości

stukajacy fotel elektryczny podczas przesuwania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy przesuwaniu fotela najczęściej do tyłu jest głośne stuknięcie. Mówimy o ruchu przód tył, bez zmiany kąta siedziska. Ewidentnie coś jest nie tak. Macie jakiś pomysł? Nie znalazłem podobnego problemu na forum.

• Moderatorzy
Opublikowano

Tak bez demontażu raczej będzie ciężko, ale przychodzi mi do głowy problem z linkami. Wraz z wiekiem puchną pancerze linek, ale w ten sposób, że się wydłużają. Trzeba po prostu skrócić pancerz. Gdzieś to opisywałem przy okazji problemów z przekoszeniem oparcia fotela. Jedna linka napędza lewą, druga prawa stronę od tego samego silnika z tym, że jedna strona jest dużo dłuższa i ta się właśnie wydłuża z czasem, wyskakuje linka z osi silnika i nie napędza tej strony. Może masz podobnie z przesuwaniem i przeskakuje.

Opublikowano

Z tego co wiem są 4 linki, dwie oparcie, dwie kąt siedziska. U mnie są ok. Stuka przód/tył. Ostatecznie rozbiore ale chciałem przygotować się przed

• Moderatorzy
Opublikowano

Racja. Drugi komplet linek jest od "kołyski". Przekładałem fotele prawy na lewy, ale niestety nie mam zdjęć, a nie pamiętam konstrukcji napędu od przesuwania. Ewentualnie może z tego filmu coś wywnioskujesz.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Stuka sprężyna od przesuwania. Regularnie napina się i zwalnia strzelając. Nie wiem jak była mocowana oryginalnie ale widać że powinna być zblokowana

Ktoś coś podpowie?

Screenshot_20240704-161318.png

Opublikowano

Rozwiązane.

Ten element plastikowy ze sprężyną dociska wałek żeby się nie wysunął z szyny. Sprężyna musiała się zahaczyć i wygiąć. Widać też poluzowana czarna śrubę na zdjęciu. Ucialem odstający kawałek sprężyny, dokrecilem śrubę i założyłem plastikowa pokrywkę. Koniec stukania