Skocz do zawartości

czujnik polozenia przepustnicy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

zrobilem test programem Car Scanner i wyskoczyl mi blad nr 73- czujnik polozenia przepustnicy, skasowalem, pojezdzilem tydzien i wyskoczyl znowu. Mam u siebie ASC i czy tu jest tylko 1 czujnik ? bedzie to numer 2 na rysunku i numer czesci 13631730691?

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BF31&mospid=47430&btnr=13_0368&hg=13&fg=15

samochod to 325 z 07.1993

Opublikowano
tak, to jest ten czujnik..w zasadzie bardziej mozna go nazwac potencjometrem.. sprobuj go rozebrac i wyczyscic. powinno pomoc.
Opublikowano
Witam!

zrobilem test programem Car Scanner i wyskoczyl mi blad nr 73- czujnik polozenia przepustnicy, skasowalem, pojezdzilem tydzien i wyskoczyl znowu. Mam u siebie ASC i czy tu jest tylko 1 czujnik ? bedzie to numer 2 na rysunku i numer czesci 13631730691?

Mam chyba też problem z tym czujnikiem :(

Czy Tobie też auto pali trochę więcej niż powinno?

Czy nie masz odcięcia przy hamowaniu? Ekonomizer nigdy nie pokazuje zero podczas jazdy gdy puscisz gaz?

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor
jak byl blad to przy hamowaniu silnikiem szarpie lekko, czasami bardzo wolno spadaja obroty, zwlaszcza w okolicach 4-5 tys, ale po skasowaniu bledu to nie wystepuje. Zobacze co bedzie po wymianie, 280 zł kosztuje
Opublikowano

Witajcie.

Zanim wydasz 280 zeta upewnij się że to on szwankuje a nie jakiś kabelek czy inna pierdoła.

- wyłącz zapłon

- odłącz wtykę od kompa

- podłącz omomierz między piny 44 a 73 we wtyczce

- wartość dla zamkniętej to 1190 ohm

- dla całkowicie otwartej 4050 ohm

Jeśli jest inaczej postaraj się złapać oba parametry śrubami regulacyjnymi i sprawdź czy w całym zakresie obrotu przepustnicy nie występuje przerwa. System którym sprawdzałeś mógł wykryć złe ustawienie przepustnicy a nie koniecznie defekt samego czujnika. Bardzo rzadko się psują