Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, przychodzę z prośbą o pomoc. Przeczytałem naprawdę wiele tematów ale finalnie nie znalazłem niestety odpowiedzi na mój problem. Gdy zamknę samochód, samochód nie potrafi przejść w tryb uśpienia. Co jakiś czas słychać „spięcie” w czujniku doładowania który znajduje się w kolektorze, następnie odzywa się klapa gaszącą + zauważyłem też, że dobija paliwo i tak w kółko. Na ten moment doszedłem, że pomagają dwie rzeczy 

1) odłączenie bezpiecznika nr 29

2) odpięcie białej wtyczki od sterownika pompy paliwa (nie zasilającej) - uprzedzę pytania podmieniłem sterownik od innej i zero zmian.

Wyglada to tak jakby samochód co jakiś czas się otwierał - dawał impuls. 
Odpinałem ibs - bez zmian.
Odpinałem bezpiecznik nr 13, licznik, radio, klimatronik, mpm, wiązki od drzwi  - również bez zmian. 
Że znaczących błędów wyświetla błąd MPM a6a9 oraz zacisk 30, aczkolwiek sprawdzałem napięcia miernikiem wszędzie jest po 12V, w samochodzie również wszystko działa - przy mpm widzę że ktoś już grzebał bo jest poklejony, aczkolwiek moim zdaniem wykluczyłbym go jako winowajcę, gdyż błąd ten świeci się już odkąd go kupiłem a dopiero jakoś od tygodnia pojawił się ten problem. 
Druga sprawa - centralny zamek z pilota działa, po przekręceniu kluczyka w drzwiach kierowcy bądź klapie bagażnika już nie. 
Może jest to ze sobą jakoś powiązane 🤷

Opublikowano
22 minuty temu, Bartek-1992 napisał(a):

Zamykają się wszystkie drzwi, klapa z kluczyka?

Z pilota tak, z kluczyka również ale pojedynczo jak napisałem wyżej, centralny zamek z pilota działa z kluczyka nie 

Opublikowano

Posiedziałem posprawdzałem, doszedłem do tego że wypięcie modułu SGM pod schowkiem problem ustaje. Czasem w samochodzie pojawiał się problem 93FC - poduszki powietrzne. Jest możliwość że problem tkwi w tym sterowniku, czy może w jakimś podmodule.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Zostawiam informacje dla potomnych, gdyby ktoś miał kiedykolwiek podobny problem.

Okazał się uszkodzony moduł mpm, elektronikowi udało się go uratować i samochód bez problemu się usypia, problem ze świecącymi poduszkami również znikł.