Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Zauważyłem następujące rzeczy w aucie:
1. Skaczący koreczek:

2. Dym z "rurki odmy"

Sprawdzałem przedmuchy testerem do żywotności uszczelki pod głowicą i test wyszedł negatywnie - po ok 15min pracy silnika z paroma przygazowaniami płyn nie zmeinił koloru z niebieskiego na inny.

Czy to są objawy jakiegoś uszkodzenia czy akurat normalne zachowanie dla 320d?
Jestem już umówiony na sprawdzenie kompresji ale jestem prawie przekonany, że kompresja jest w porządku.
Sytuacja jest taka sama przed i po czyszczeniu dolotu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

1. Normalne 

2. Normalne

Od siebie: robisz testy, umawiasz auto na spr kompresji a nie mozesz logicznie, wystarczy spojrzec pod pokrywe, zobaczyc ze tak musi byc? Gdzies ten dym musi wylatywac.... 

Opublikowano

@kkx5

A wiesz, powiem Ci, że testów nigdy za dużo.
Cenię sobie zbieranie takich "błachych" informacji nt. kondycji auta a i nawet świadomość, że mądrzejsi ode mnie potwierdzą sprawne działanie auta się liczy 🙂

Akurat też wszystko się złożyło w czasie i turbo zaczęło mi lekko puszczać olej więc zaraz wjedzie hybryda - celuję w odrobinę większą moc.
No i w ten weekend dolot ściągnę już z 5ty raz w ostatnim półroczu ( ;D ), wymienię świece bo będzie łatwy dostęp, też właśnie pokrywę i zobaczę czy coś się dostaje do wtrysków. Nawet namówiony własną ambicją wyczyszczę wtryski ile mogę bo są głośne i się boję, że coś nie gra.

Warto też zaznaczyć, że jak zauważyłem, że olej leci przez turbo a i przy zdjęciu ostatnio dolotu zobaczyłem wilgotne zawory i olej w kształcie uszelki na klapach to trochę strachu się najadłem ;D

Dzięki wielkie za potwierdzenie!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Teraz stalo sie to bardziej sensowne. Chec poprawy stanu silnika, to zawsze na plus. Jesli moge sluzyc porada, nie baw sie w hybryde, zrob program i bedziesz zadowolony, wtryskow nie czysc, przynajmniej mechanicznie, tylko zapchasz kanaliki, po wyjeciu, wstaw je, na pare godzin, do sloika z jakims preparatem do mycia silnikow. 

• 4 tygodnie później...