Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam członków forum

Posiadam BMW 640d GC z 2013 roku

Taka sytuacja:beemka w moim posiadaniu, po przejechaniu 6 tys km pękła opona od wewnętrznej, był to komplet zimowych kół, kupiłem komplet nowy 2 szt.na tył, wulkanizator zmienił wyważył i pokazał mi dwie stare, które były wprost zjechane od wewnętrznej, od razu pojechałem na geometrię, tam okazało się, że nie było kąta..zbieżność mi ustawili i tak zrobiłem na tych zimowych jakiś 1 tys.Przyszedł czas na koła letnie więc obejrzałem(były to koła po poprzednim właścicielu)i były proste..po przejechaniu 1,5 tys km pękła opona od wewnętrznej znowu. Dodam, auto z pewnych rąk kupiłem, nie było jakiś zdarzeń nigdy, dodatkowo kiedy ustawili geometrię powiedziano mi, ze Beema jest idealnie prosta.No i jest jeszcze jeden fakt..przed awaria pierwszą wymieniłem olej w skrzyni biegów u polecanego gościa od BMW.Moje pytanie brzmi, czy po wymianie oleju w skrzyni można coś nie tak złożyć, ze teraz są takie skutki?

Z góry dziękuje za odpowiedzi 

Opublikowano

Przy pierwszym pęknięciu była to opona z 2013 roku zimowa 245/45 r18 pirelli

przy drugim pęknięciu to znaczy przed wczoraj 275/35 r19 goodyear z roku 2020 

Opublikowano

1.pękła opona

2.wymienilem 

3.zrobilem zbieznosc

4.pojezdzilem 1 tys

5.wymienilem na letnie

6.pojezdzilem 1 tys

7.pekła letnia

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

To może kup nowe opony, a nie jakieś stare druty z OLX po 5 gwoździach?

Potem geometria - jeśli jest spoko - nie ma prawa nic się dziać.

Opublikowano

Opony były po poprzednim właścicielu 

Teraz zamierzam założyć dwie nowe na tył i ustawić zbieżność raz jeszcze 

gdzieś w necie słyszałem,że to nie jest pierwszy przypadek taki,dlatego zadałem temat, może ktoś miał podobnie i sobie poradził 

Opublikowano

Skoro Ci nie ścina opon, ani nie przecinasz o nic, to czego szukasz? Masz widocznie jakieś śmietniki. Z drugiej strony jeździć na 11 letnich oponach takim samochodem to podziwiam za odwagę.

• 1 miesiąc temu...