Skocz do zawartości

Wymiana silnika N42B20A z manuala do automata - problem z napędem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Kupiłem E46 318i z padniętym silnikiem jak w temacie a po zakupie nowego i wymianie na taki sam tyle że od manuala auto po zamontowaniu nie jeździ. Chodzi o to że silnik zapala od strzała ale nie wiem gdzie leży problem w połączeniu silnika z automatem ?, czy są jakieś różnice które przeoczyłem ?, bo bez względu czy wybiorę D czy R nie ma żadnej reakcji ! . Dodam że auto na starym silniku jeździło normalnie.  O co chodzi bo  trochę zgłupiałem !

Edytowane przez BeeMa-E46
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Skręcileś konwerter skrzyni z kołem zębatym silnika?

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
11 godzin temu, piotr520 napisał(a):

Chyba nie, myślałem że wchodzi jak klasyczny docisk 

Opublikowano
13 godzin temu, piotr520 napisał(a):

tzn, poza tymi trzema śrubami które są do skręcenia nic wiecej nie widziałem, a co jeszcze może być przyczyną ??

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak skręcileś to skrzynia ma napęd, zresztą można podejrzeć w inpie. Jeszcze z takich mechanicznych rzeczy, to linka od lewarka do selektora biegów, jest przykręcony do skrzyni. 

Opublikowano

wyjąłem skrzynie dziś i problem okazał się gorszy niż zakładałem 😌

Wkładając silnik od manuala nie wiedziałem że trzeba zdjąć łożysko które jest przed zamachem i dosuwając silnik do skrzyni "po rozebraniu" okazało się że konwerter doszedł za mocno i popękał w skrzyni rotor pompy olejowej !!.

Więc muszę kupić albo cały zestaw naprawczy napędu pompy olejowej albo drugą skrzynię fuck !!

IMAG2036.jpg

IMAG2039.jpg

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak mam być szczery to nie pamiętam czy tam powinno być łożysko jeżeli mamy konwerter, ale wydaje mi się, że nie trafiłeś konwerterem w pompę olejową i skręcileś na siłę. Szukaj używanej skrzyni, bo za pompę wołają tyle co za skrzynię.