Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć forumowicze. Mam problem ze swoją E60 530d 2003 r. 218 km 

Po zakupie tej o to E60 miałem problem ze stacyjką, mianowicie mogłem przekręcić kluczyk ale nie zaświeciło się nic na zegarach. Po dniu zabawy doszedłem do wniosku że trzeba kilka razy wkładać i wyciągać kluczyk i dało się już odpalać. I tak jeździłem, teraz jestem w Niemczech i niestety wpadłem na głupi pomysł, mianowicie prysnalem tam wazelinę techniczną, chciałem żeby ten styk był lepszy i działało to za pierwszym razem bez szurania kluczykiem kilkukrotnie. Niestety, stacyjka zaczęła się ciąć, następnego dnia psiknalem tam wd-40 przekręciłem kilka razy i zablokowałem kierownicę. Od tamtego momentu nie jestem w stanie odblokować kierownicy ani przekręcić stacyjki na zapłon. Rozebrałem obudowę stacyjki i udało się odpalić auto przy użyciu zębatki mechanizmu, ale niestety kierownica jest dalej zablokowana tak samo jak stacyjka. Co mogę zrobić w tym kierunku? Z tego co czytałem da się wyciągnąć wkład stacyjki w momencie gdy jest na odblokowanej kierownicy. Proszę o rady, postaram się dorzucić jakieś filmiki za niedługo bo auto stoi pod firmą i nie jestem w stanie z nim nic zrobić.

Opublikowano

Trzeba bylo odrazu wyjąć wkład, umyć go ,przesmarować i by chodzilo. A teraz  to loteria może się uda może nie . Kup cleaner w spreju do hamulcy i psikaj i próbuj może się uda.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Naciąg kierownicę mocno w lewo aż do pokonania luzu i włóż kluczyk - blokada powinna puścić  i ustalić nowy punkt blokowania .

"Teoria jest wtedy, kiedy wiemy wszystko, a nic nie działa! Praktyka jest wtedy, kiedy wszystko działa, a nikt nie wie dlaczego"
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak masz drugi kluczyk to czasami pomaga, lub nowy docięty , jeśli kluczyk jest już bardzo zużyty to też może takie coś się robić ,zwłaszcza z już wyrobioną stacyjką,  chyba najlepsze jest wyciąganie i wkładanie kluczyka, tak szybko, aby w końcu zaskoczył , przekręcanie nic nie pomaga,  ale jak ci się uda odpalić to wymień na nowy wkład nie ma co ryzykować , samo posmarowanie oczyszczenie nie pomaga na wiele.