Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam pacjent BMW E39 520i 1996r.

M52b20

Brak iskry , napięcie we w tyczce zasilającej cewkę jest , cewki były podmieniane nadal brak iskry , sprawdzone przekaźniki bezpieczniki 

Komputer nie pokazuje żadnych błędów

Czujnik położenia wału i walka również byłby podmieniane dla sprawdzenia , nadal jest brak iskry , silnik normalnie kręci , paliwo dostaje 

Świece zapłonowe nówki ( dla pewności również podmienialem ) 

Gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny ? 

Dodam również że masa silnika na swoim miejscu w dobrym stanie 

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A błędy w  module ews sprawdzone?

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Sprawdź złącze ze screena, zrób synchronizację ECU z EWS przy pomocy inpy

Screenshot_2023-12-25-21-03-04-389-edit_com.dcsoftware.eu.bmwwdsviewer.free.jpg

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano

Przyznam się szczerze że osobiście komputera nie posiadam ( oprócz złącza obd2 na bluetooth) niestety w tej BMW jest tylko okrągłe złącze diagnostyczne i teraz dopiero po sylwestrze będzie mógł do mnie ktoś podjechać z komputerem , dodam tylko że problem pojawił się w nietypowy sposób mianowicie któregoś dnia środa normalnie pojechałem do pracy wszystko było super wróciłem do domu i na następny dzień rano nie chciała odpalić. 

Opublikowano

Choć czytalem że jak moduł Ews jest uszkodzony to nic się nie powinno dziać, żadnej reakcji na kluczyk natomiast tutaj normalnie rozrusznik kreci i paliwo dostaje nie ma tylko iskry 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak nie ma błędów, co trochę dziwne i jest zasilanie na cewkach a nie ma iskry. Znaczy że nie ma sterowania które idzie bezpośrednio z ECU. Po drodze jest tylko to złącze ze screena lub brak synchronizacji EWS z ECU!  Rozrusznik kręci bo EWS rozpoznaje prawidłowo kluczyk!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
5 godzin temu, BaoBao napisał(a):

Choć czytalem że jak moduł Ews jest uszkodzony to nic się nie powinno dziać

Dobrze że czytasz, ale jeszcze błędy odczytaj.

Opublikowano
7 minut temu, szumrak napisał(a):

A mógłbyś mi tylko nakreślić czego bym potrzebował żeby zsynchronizować ECU z Ews ? Jakaś przejściówka z obd 2 na okrągłe złącze ? Z tego co wiem są problemy z tymi przejściówkami nie wszystkie są kompatybilne 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Przejściówka, kabelek obd (może być nawet vag kkl) program inpa.

Możesz jeszcze sprawdzić bezpieczniki obok sterownika silnika w takim klocku. Chociaż nie chce mi się wierzyć skoro piszesz że jest zasilanie na cewkach.

Edytowane przez szumrak
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak

Opublikowano

Dzięki dam znać jak podepne sprzęt , ale tak dla formalności wolę się upewnić , poniewaz nie mam 100% pewności że podmieniany czujnik położenia wału był sprawny ( w samochodzie znajomego niby nic się nie dzieje niby ) 

Czy istnieje możliwość że brak iskry występuje przez niesprawny czujnik położenia wału korbowego? 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Raczej dwóch niesprawnych czujników nie trafiłeś. Ja stawiam na problem z ews, ale bez odczytu błędów, to wróżenie. Jeśli to pojedynczy vanos, to na sterowniku ms41, a dla niego chyba nie ma opcji synchronizacji. Zostaje usunięcie ews. Ale najpierw błędy odczytaj 

Edytowane przez piotr520