Skocz do zawartości

Asystent parkowania Professional - korzystacie?

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Ściągnąłem do testów przez sklep ConnectedDrive i... to działa, nawet całkiem sprawnie :classic_smile:
Zapisałem sobie wjazd tyłem do garażu i teraz auto śmiga tam i z powrotem samo, za każdym razem parkując właściwie w tym samym miejscu.
Odchyłka jaką zanotowałem to jakieś 2-3 cm.

Mam dosyć ciasny garaż, a iX ma dłuuugie drzwi przednie co wymaga sporo miejsca, żeby wygodnie wysiąść.
Więc korzystając z promocji Black Week w sklepie ConnectedDrive - chyba kupię sobie tą funkcję na stałe, bo cena jest w miarę sensowna 
:classic_rolleyes:

Edytowane przez Pe.te
  • 4 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Bodajże 20% taniej

Opublikowano

A jak to wygląda w praktyce, jest z tym wprowadzaniem / wyprowadzaniem auto dużo zabawy? Wisz w sensie wysiadasz z auta i musisz 3 minuty klikać w telefon aby auto się ruszyło.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Jeśli chcesz zapisać w aucie jakiś manewr (np. wjeżdżanie tyłem do garażu), to jeśli jesteś w aucie - nie musisz w ogóle korzystać ze smartfona. To co musisz zrobić - to na ekranie auta kliknąć “Zapisz trasę”, wjechać „manualnie” jako wzorzec i kliknąć „Zapamiętaj trasę”. Potem ta zapamiętana trasa będzie ci automatycznie wyskakiwać przy każdym zbliżeniu się do garażu (chyba na podstawie lokalizacji GPS) - wystarczy że klikniesz na tą zapisaną trasę - i auto samo wjedzie.

Natomiast jeśli jesteś poza autem to trzeba użyć aplikacji MyBMW - w karcie „Usługi zdalne” pojawia się ikona „Zdalne parkowanie”. Przy każdym parkowaniu z użyciem smartfona najpierw trzeba „skalibrować” smartfon (kilka ruchów telefonem zgodnie z instrukcją na ekranie). Potem można już korzystać ze stertowania autem z poziomu aplikacji - z uwagi na bezpieczeństwo wymaga to przytrzymywania przycisku na ekranie aby auto było w ruchu. Jak puścisz to auto od razu stanie.

W tym trybie możesz też sterować autem bez zapisanej uprzednio trasy - czyli „jednorazowo”. Np. jesteś na parkingu marketu, jest ciasne miejsce - wychodzisz z auta i sterujesz nim po prostu z poziomu smartfona aby wjechać. Auto korzysta przy tym ze wszystkich czujników parkowania, co pokazuje kolorami na ekranie smartfona.

Edytowane przez Pe.te
  • 3 miesiące temu...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Po dłuższym okresie korzystania muszę przyznać, że ta funkcja jest rewelacyjna.

W moim przypadku sprawdza się znakomicie - korzystam na codzień przy wjeżdżaniu tyłem do garażu, w którym za wiele miejsca nie ma (korzystam bez użycia smartfona, według zapisanej w pamięci auta ścieżki).

Ze sterowania smartfonem korzystałem tylko raz - we Włoszech, gdzie z noclegiem miałem tak wąski garaż, że nie dałoby się wysiąść z auta 🙂

Edytowane przez Pe.te