Skocz do zawartości

żółte 4x4 "w kółku" m54 x5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Świeci mi się od jakiegoś czasu 4x4 na żółto w kółku, centralnie na srodku wyświetlacza. Wcześniej gdy się zapalilo przekrecałem kierownicę lewo prawo do maksa i znikało, teraz nie.

Liczę na jakąś podpowiedz, w necie pełno postów dot. nastawnika i legendarnych 3 ikon, a ja mam tylko tę ikonkę. U siebie przestawiłem ten nastawnik, był faktycznie w tym zakresie w którym pracował zużyty, ale to nie to. *przekręciłem, bo czasem zapalala się święta trójca, np po boksowaniu kół na szutrze*

Błąd na skrzyni 55c4, ale wczoraj przekładałem nastawnik o 180st, jutro sprawdze, czy wciaz jest.

Podejrzewam zwijak kierownicy, ale wolę podpytać.

Auto ma napęd na 4, wszystko, tak mi się wydaje, działa prawidłowo.

w załączeniu foto poglądowe.

111.JPG

Edytowane przez fetorro

Opublikowano

Czujnik położenia kierownicy, taśma, jak zwał... Też tak miałem. Na początku kalibracja pomagała(kierownica w prawo,lewo), potem wymiana i wszystko było OK.

Opublikowano
  • Autor

na 100%? zamienniki są okej? bo oryginał drogi, a używki chyba nie chce.

a moze wystarczy poprzez inpe skalibrowac? bo gdzies znalazlem taki film, ze sie to kalibruje, ale nie wiem czy przy tym moim błędzie.

Edytowane przez fetorro

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Moduł DSC też może być zepsuty.

Opublikowano
  • Autor

cholera, to juz nie mam pewnosci.
napierw sproboje w inpie skalibrować, wrzuce to jakie mam bledy i prosze o podpowiedz, bo wymieniac zwijak za 400zł w ciemno mi sie nie widzi, tym bardziej, ze wymiana nie jest najciekawsza

a i zauwazylem dziwne zachowanie jednak - na maksymalnie wygietych kołach jakby skrzynia nie dawała napedu na koło lewe/prawe, nie wiem jak to opisać, dziwne.

Opublikowano
  • Autor

ktos coś pomoże?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Podejrzyj jakie są wskazania kąta skrętu w module DSC? Jeśli dobre to czujnik jest ok.

Opublikowano
  • Autor

w inpie sprawdze takie rzeczy?

Opublikowano
  • Autor

okej, w inpie znalazlem steering angle sensor i skasowalem bledy plus znalazlem jakąs adaptacje i ją zrobiłem. błąd zniknął, ale wrócił po 100m. czy to daje mi pewnosc, że taśma/czujnik położenia kierownicy jest do wymiany?

w załączeniu zdjęcia błędów, jeden ze skrzyni=can_message_dsc1, jeden z dxc8=ten długi i jeden z czujnika położenia kierownicy/taśmy=grad-differenz der schleifer...

czy po wymianie taśmy trzeba coś adaptowac? jakies porady przy wymianie?

1.jpg

2.jpg

3.jpg

Opublikowano
  • Autor
W dniu 26.11.2023 o 22:02, Borsuczek napisał(a):

Podejrzyj jakie są wskazania kąta skrętu w module DSC? Jeśli dobre to czujnik jest ok.

cholera zapomniałem to sprawdzić, jak bede w aucie zaraz porobię zdjęcia. 

Opublikowano

U mnie po wymianie wystarczyło, kierownicę od końca do końca przegonić.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano
  • Autor

wracam z odpowiedzią dla potomnych, bo naprawiłem problem

generalnie czeka was wymiana czujnika(ja mam zamiennik zanderparts i jest ok). jak go wymienicie (znajdziecie filmy na yt jak to zrobic w e53-nie trudne, ale slaby dostęp) to należy skręcić kolumnę kierowniczą w miarę tak jak są skręcone koła, bo czujnik moze nadal walic błędem - ja tak mialem. po skręceniu wszystkiego najlepiej zdjąć kierownice i ustawić ja jak najbardziej równo z kierunkiem jazdy - nic trudnego.

ale żeby skalibrować czujnik nalezy posiadac inpe lub dis. w inpie są 2 sposoby, dla bezpieczeństwa zrobiłem oba.

w inpie, po wyborze auta: transmission- dxc8 - activate - steering angle sensor i kalibracja udana lub drugi sposób: chassis - steering angle sensor - only for the developers - f6 configuration of adjust values - f3 program adjust values. PRZED KALIBRACJĄ USTAWCIE KOŁA NA WPROST, IM DOKŁADNIEJ TYM LEPIEJ.

poniżej linki do filmów, z ktorych korzystałem: