Skocz do zawartości

[F31 N47 318d 8hp] szarpanie - drgania - kangurkowanie przy delikatnym przyspieszaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, moje auto to f31 318d N47 z napędem tylko na tył. Auto w automacie, przebieg 350kkm.

Sporo czytałem tematów podobnych lecz narazie bez poprawy, mianowicie.

Mój problem polega na tym, że podczas delikatnego przyspieszania w okolicach 1200-1900 obrotów auto delikatnie szarpie, kangurkuje. 

Delikatne poszarpywanie występuje również podczas stałej prędkości na tempomacie (jeśli obroty są takie jak podane wyżej) - objawia się to tak: drganie 2sekundy, 3 sekundy spokoju, drganie 2 sekundy, 3 sekundy spokoju i tak w kółko...

Nie ma tego na wolnych obrotach, ani podczas hamowania silnikiem.

Nie ma tego podczas dynamicznego przyspieszania

Nie ma tego, gdy przełączę skrzynie biegów na tryb manualny i np. przy prędkości 70-80km/h na 8biegu wcisnę gaz w podłogę i silnik ma duże obciążenie.

Występuje to tylko przy delikatnym dodaniu gazu.

Zmieniony egr na oem, czujnik ciśnienia paliwa na listwie CR, regulator ciśnienia paliwa w pompie wtryskowej (brak opiłków w środku), filtr paliwa.

Ciśnienie paliwa zadane przy pełnym obciążeniu = 1600 - w realu pompa kręci do 1560

Ciśnienie paliwa zadane vs realna wartość w czasie szarpania = 1:1

Przepływ masy powietrza zadane vs realna wartość = 1:1

Olej w skrzyni zmieniany 40kkm temu

Korekcja wtrysków -0.3 +0.3

Odpięcie wtyczki egr nic nie zmienia

Brak błędów w ista

Edytowane przez Aver
  • Lubię to 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Kiedyś tak miałem. Zero błędów. Wymieniłem egr i jak ręką odjął.

Sprzedam instalację na nowej oryginalnej kostce do l7, światłowody i wtyczka.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dziękuję Pirek za poradę. Tak już własnie tez zrobiłem - wymieniłem Egr, zrobiłem adaptację - bez zmian.

Mateusz w twoim przypadku Xdrive tez moze miec znaczenie. Ja mam naped tylko na tył.

Obecnie typuje system lockUP w konwerterze skrzyni 8hp.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Może zrób adaptację skrzyni. Mi kiedyś ktoś powiedział, że ona "się ciągle uczy" i może przy zmianie oleju zmieniły się jakieś mikrociśnienia?

• 8 miesięcy temu...
  • 4 tygodnie później...