Skocz do zawartości

Bmw x3 f25 FL 2014 N20B20 - wymiana płynów/ części eksploatacyjnych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

od nowości (od 2015 roku) posiadam BMW X3 F25 po FL z dwulitrowym silnikiem N20B20 o mocy 245 KM - rok produkcji koniec 2014 roku. Auto ma przejechane 100.000 km i zastanawiam się co warto już wymienić. Co roku zmieniam jedynie olej i filtry, a zmienione były jedynie raz klocki hamulcowe z przodu i z tyłu i znowu klocki z przodu kwalifikują się do wymiany. Rocznie robię około 10.000 - 12.000 km. Wiem, że silnik nie cieszy się najlepszą opinią i zastanawiam się nad wymianą rozrządu. Z góry dziękuję za jakiekolwiek porady i odpowiedzi. 

Opublikowano

Też mam BMW x3 f25 z silnikiem n20b20 i najlepiej wg. mnie pojechać do mechanika/serwisu bmw. 
Żeby jakiś magik ocenił czy już czas na wymianę rozrządu. Ja mam 86k najechane i już słychać łańcuch - pasuje się umówić na wymianę. 
Podobno można zaglądnąć przez korek wlewu oleju i tam spróbować złapać za łańcuch i samemu ocenić ale ja się nie znam i nie ruszam 🙂

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wymieniłbym na pewno olej w skrzyni biegów, ewentualnie oleje w xdrive. Przy tak niedużych kosztach, wymieniłbym płyn hamulcowy (teoretycznie co dwa lata powinno się go wymieniać z powodu wchłaniania wilgoci - ja tak robię) oraz płyn chłodzący.

Przy drugiej wymianie klocków, sprawdziłbym dokładnie tarcze, czy nie montować nowego kompletu.

Jak zamierzasz dłużej użytkować auto, przeserwisowałbym silnik.

• Dziękuję 1
Benzyna zamiast krwi...
Opublikowano (edytowane)

Ponieważ auto masz od nowości napisz jeszcze jakie odcinki pokonuje X3 - miasto czy trasa.
Czy dużo stania w korkach itp? A co do skrzyni biegów - jaka dynamika jazdy - "dziadkowóz" czy "zrywacz asfaltu"

Edytowane przez kriu
  • Dziękuję 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Głównie miasto - odcinki do 10 km dziennie, aktualnie dwa razy w tygodniu autostrada - 65 km w jedną i 65 km w drugą.

Staram się jeździć płynnie, coś pomiędzy dziadkowozem, a zrywaczem asfaltu.