Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie odnośnie modułu PDC a mianowicie czy uszkodzony czujnik lub kilka czujników może uszkodzić sam moduł?  Taką dziwną diagnozę usłyszałem w jednym warsztacie zajmującym się naprawą elektroniki samochodowej. Jak dla mnie to bardzo dziwna sprawa , mam też E39 w której były uszkodzone dwa czujniki i zostały wymienione i wszystko działa i moduł się nie uszkodził a tu majster twierdzi że uszkodzony czujnik robi zwarcie i powoduje awarię modułu... Czy to możliwe czy to jakaś ściema? ... pozdro

Opublikowano (edytowane)

Tak. Przetarta wiązka czujników, lub uszkodzony czujnik w końcu po dłuższym czasie powoduje zwarcie w sterowniku PDC. Objawia się to błędem sterownika o kodzie 93eb. Przerabiałem nie tak dawno temat u siebie. Miałem uszkodzony jeden czujnik z tyłu, raz działał raz nie aż w końcu padł całkiem. Odpuściłem temat na dłuższy czas. Udało się znaleźć sprawny czujnik używkę w kolor, ale pdc dalej nie działało i pokazywał błąd 93eb. Wysłałem sterownik do firmy która się zajmuje ich naprawą i teraz mam sprawne pdc. Koszt naprawy sterownika w granicach 100 zł.

Edytowane przez tomaszj1990
Opublikowano

No dobra dwa elementy po 50gr , ale trzeba wiedzieć które, a wiedza kosztuje. Do tego trzeba umieć lutować. Być może wada fabryczna, ale  w moim przypadku zepsuty czujnik popsuł sterownik i to nie pierwszy przypadek. Jak poszukasz to jest tego więcej. Nie reklamuje tutaj tej firmy, kolega prosił o link to wysłałem. Jak ktoś się czuje na siłach, może spróbować sam naprawić sterownik.