Skocz do zawartości

Problem z beznzyną...

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Otóż probelem jest tego typu:

na LPG jest bajeczka...tzn wszystko okejos!

Na benzynce powstał problem..ponieważ poprostu nie odpala :mad2: ...

Przy próbie uruchomienia zakręci raz przez 2 sek i gaśnie..i to wszystko - potem jak uruchamiam to tak jakby nie miał paliwa...

Przekaźnik pompy sprawdzony - zwarłem nawet styki na krótko od przekaznika ażeby podać bezpośrednio na pompe- i lipa dalej.....Ale tu mnie coś zastanawia: ja przełączę stacyjkę LPG w położenie "tylko beznzyna" to nie ma 12V na zasilaniu przekaźnika... :think: no ale jak zewre styki to i tak nie pracuje.....

podpowiedzcie- czy pompa siada? wczoraj rano jak pogrzebałem przy krokowcu i przepływce (powyjmowałem wtyki i powkłądałem z powrotem) to o cudo zaskoczył - i jezdził na benzynce...a dzisiaj jak by ręką odjął...

czy pompa siada??w poniedziałek chyba musze zerknąć pod siedzenie i przyjrzeć się pompie...

Jeszcze jedno pytanie: Sprawa rozrządu odpada chyba no nie?

A co powiecie na zasilanie wtryskiwaczy?Jak one są zasilane wspólnie ? czy każdy oddzielnie?

dzięki

pozdrawiam

Jeszcze jedno pytanie: czy pompa jest zasilana bezpośrednio poprzez przekaźnik z DME?? Czy po drodze coś jest jeszcze?

Opublikowano

Cześć!

Wtryskiwacze mają wspólny + po przełączeniu na lpg jest przez centralkę rozłączany za pomocą przekażnika może to w nim tkwi problem.

Opublikowano
  • Autor

Cześć!

No właśnie to mogło by być to- o którym przekaźniku mowa?? Jest on w instalacji LPG czy w instalacji samochodowej?...

Teoretycznie uważam że powinno być - na LPG odcinane wtryski oraz pompa prawda? a jak przełącze na LPG i pracuje na LPG to przekaźnik od pompy jest załączony - dziwne... :think:

Opublikowano

Zwykle gazownicy nie zakładają przekażnika odcinającego pompę paliwa a jedynie wtryskiwacze.Ten przekażnik od wtryskiwaczy jest montowany razem z instalacją lpg, możesz zlokalizować go zaczynając poszukiwania od wiązki dochodzącej do wtryskiwaczy gdzieś tam będzie czerwono-biały przewód + on właśnie będzie rozcięty i do jego końcówek dolutowane są przewody które zaprowadzą Cię do przekażnika.To tylko rozważania teoretyczne przyczyn może być więcej.

Powodzenia !

Opublikowano
  • Autor

OK zatem sprawdzę tak jak mówiłeś- dzięki za pomoc!

:D

Opublikowano
  • Autor

Cześć

a swoją drogą jeśli gazole nie zakładają przekaźnika na pompe paliwa i ona cały czas pracuje to co się dzieje z benzyną jeśłi jadę na LPG? jest jakiś bypass czy coś?

pzdr

Opublikowano
  • Autor

No dobra jak jest bypass to musi być w takim razie elektrozawór żeby po przełączeniu na benzynę odciął bypass .....dobrze mysle?

pzdr

Opublikowano
Wyłącznik ciśnieniowy. Złapie ciśnienie - wyłączy pompe.
Opublikowano

Witam!

Pompa pracuje cały czas pompując paliwo,regulator ciśnienia paliwa utrzymuje ciśnienie na poziomie (nie jestem tej wartości pewien) 3,5bara nadmiar wraca do zbiornika.żaden bypass nie występuje a elektrozawór zamykający dopływ paliwa stosowany jest w silnikach gażnikowych z instalacją lpg.Pisałem już o przekażniku odcinającym wtryskiwacze ,skoro nie mają zasilania to pozostają zamknięte i nie podają paliwa nadmiar wraca przewodem powrotnym podpiętym do listwy wtryskiwaczy.

Wyłącznikiem ciśnieniowym jest tu regulator ciśnienia sterowany podciśnieniem z kolektora dolotowego ale on wcale nie rozłącza pompy .

Opublikowano

Przewód powrotny czy bypas , jak zwał tak zwał.

U mnie pomimo braku przekaznika odcinającego pompe, w momencie osiagnięcia 2,8 bara pompa staje. Nominalne cisnienie na listwie dla M50 to 2,94 - 3,06 bar. Sprawdzałem manometrem wpietym na zasilaniu listwy, motor nie chodził, pompe włączałem ręcznie.