Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Chciałbym kupić BMW X3. Ma służyć jako auto na szosę + polne drogi, zimą zaśnieżone, wiosną i jesienią zabłocone, a latem piaszczyste.

Bardziej skłaniam się ku f 25, ale nie ma na youtube zbyt wielu filmów jak sobie ten model radzi w terenie. Do tego jest praktycznie dwa razy droższy niż e 83.

Mam zatem kilka pytań.

1. Jak sobie f 25 radzi w terenie w porównaniu z e 83?

2. Dlaczego jest tak drogi? Czy wynika to tylko z tego, że jest młodszy czy może e 83 ma jakieś mankamenty?

3. Jak z awaryjnością w obu modelach?

4. Jaki silnik jest najbardziej trwały zważywszy, że auta mają już znaczne przebiegi?

5. Jaki silnik jest najbardziej ekonomiczny? W grę wchodzi też zagazowanie benzyniaka.

Pozdrawiam.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

ad 1. Jeżdżą w terenie podobnie. To nie są auta stworzone do off-roadu

ad 2. F25 jest lepiej wykonane i ma 8-biegowe automatyczne skrzynie biegów

ad 3. Zależy od stanu w jakim się kupi

ad 4. W E83 były świetne M54 i M57 oraz dobre M47. W F25: N52 i diesle

ad 5. Diesel M47 albo M54 z gazem, w F25: N47 albo N52 z gazem. W E83 można zagazować wszystkie benzyny, w F25 tylko N52.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Miałem X3 E83, mam X3 F25 LCI.

F25 dużo nowocześniejsze pod każdym względem.

W trasy dużo lepsze F25. Fenomenalny automat ZF ośmiobiegowy, lepsze prowadzenie i wyciszenie.

W terenie, czy raczej w kopnym śniegu, oba podobnie jeżdżą. To nie auta terenowe!

W F25 2.0 d B47 - ekonomiczny 2 litrowy diesel 190 konny daje spokojnie radę. Po chipie tym bardziej, a jest nadal ekonomiczny.

Więcej miejsca w F25.

Moim zdaniem, X3 E83 lepiej wykonane, ale to tylko moje zdanie. Może przez większy sentyment do E83...

Benzyna zamiast krwi...
  • 2 tygodnie później...
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Między E83 a F25 jest przepaść na korzyść F25.

To dwa inne auta, miałem każde z nich po 2 szt i uważam E83 za jedno z najgorszych BMW jakie posiadałem, trochę lepsze jest E83 po lifcie w stosunku do przedliftowej ale niewiele.