Skocz do zawartości

Bmw e39 dziwny problem pdc

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

nie znalazłem podobnego problemu więc stwierdziłem, że tutaj napisze.

Więc na wstępie powiem, że samochód kupiony był w "grzebanym" stanie i do większości miejsc trzeba było się do kopać, a już mówiąc o głównym problemie to po wymianie modułu pdc bo poprzedni nie działał jak i podłączeniu sprawnych czujników (działają bo podłączałem do innego auta i hulało super) nadal jest problem w działaniu. Gdy odpalę auto i dam na wsteczny w tym samym momencie głośniczek z tyłu zaczyna tykać jak zegar i gdy nawet auto wyłączę i wyjmę klucz on nadal tyka bez przerwy, jedyne wyjście jest gdy od modułu pdc wyjmę czarną wtyczkę. Inpą się podłączałem to pokazywało:

33 soundgenerator rear on

Short circuit to batt+

Error present

Nawet dostałem się do głośniczka i sprawdzałem co się stanie gdy go odłączę i nadal nic nie działa natomiast w inpie pokazuje

32 soundgenerator rear off

Short circuit to ground

Open circuit

Sporadic error

I totalnie nie wiem co tutaj zrobić, próbowaliśmy szukać po kablach, nic nie znaleźliśmy i jedyne jeszcze na co wpadliśmy to to, że możliwe, że zegary powodują jakiś błąd bo co sprawdzałem były wymieniane na po lift a mój jest przed lift, bmw e39 maj 2000 330d

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Po czym stwierdzasz że licznik jest zmieniony? Licznik bez tzw plecaka jest montowany od września 98r. Możliwe że kupiłeś uszkodzony moduł pdc, jak masz możliwość to sprawdź go w innym aucie.
Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
Opublikowano
  • Autor
Po czym stwierdzasz że licznik jest zmieniony? Licznik bez tzw plecaka jest montowany od września 98r. Możliwe że kupiłeś uszkodzony moduł pdc, jak masz możliwość to sprawdź go w innym aucie.

Odkręcałem licznik i były napisy jak ze szrotu o tym, że to polift licznik jak i również napisy utwierdziły mnie, że raczej był wymieniany. A moduł pdc śmiga bo sprawdzałem w aucie gdzie również jest pdc na tył i działa. Pojawiło mi się pytanie czy moduł pdc od e46 mimo, że pasuje do e39 ale czy będzie chodził? Bo wiązkę jak i moduł sprawdzałem w e46 gdzie chodzą oba systemy.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Teoretycznie powinien działać ale możliwe że trzeba go przekodować. Jak masz mcs expert to przekoduj go pustym plikiem.
Opublikowano
  • Autor
Teoretycznie powinien działać ale możliwe że trzeba go przekodować. Jak masz mcs expert to przekoduj go pustym plikiem.

Gdzie się wchodzi w ncs expercie żeby pdc wejść?

Opublikowano
  • Autor

Kurde! Pogrzebałem w ncs expercie i usunąłem to co było na tym module pdc i działa! Jeżeli ktoś będzie miał podobny problem to rozwiązanie jest takie, że trzeba wgrać czysty plik do modułu pdc w ncx expercie. Dziękować jeszcze raz i miłego dnia :P

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Fajnie że się udało!