Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przymierzam się do zakupu e46 jak w tytule.

Budżet jakim dysponuję to 8000zł i szukam bieda wersji, ale z dobrą blachą i niezarżniętym silnikiem.

Czemu e46 compact? Bo to najlepiej wykonane auto wewnątrz w tym przedziale cenowym, a do tego w miarę krótkie.

Plan jest na przekładkę frontu z poliftowego sedana i dokładanie sobie tam gratów.

Mam pytanie dotyczące użytkowników silników N42. Jak to jest z tą awaryjnością i tym, że to ponoć "nie jedzie", bo z tego co widzę... osoby które ten silnik ogarnęły jak należy nie narzekają na awaryjność, a dużo osób operuje wiedzą teoretyczną.

Auto ma służyć głównie do jazdy w mieście, 99% czasu jazda na spokojnie bez ciśnienia ;)

Część ludzi pisze, żebym szukał 325Ti tylko problem w tym, że niezgruzowanych 325Ti jest jak na lekarstwo i ceny kosmos...

Co do napraw... ojciec jest mechanikiem to jedyny koszt u mnie to cena części, bo mówi, że jak coś będziemy ogarniać temat jak należy.

M43b19 w e46 99' u brata ogarnął na tyle, że 8 rok jeździ bezawaryjnie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Za 8 tys. zł ciężko będzie w obecnych czasach kupić BMW ze zdrową blacharką. O ile silnik M43 może pojeździ o tyle N42 będzie wymagał remontu głowicy, wymiany łańcucha rozrządu i wszystkich uszczelek na starcie. Zwłaszcza, że w słabo wyposażone Compacty z N42 nikt nie inwestuje. Więc na dobre opony czy hamulce też nie ma co liczyć. Nawet jeśli nie będziesz płacił za naprawy to i tak zajmują one czas i odciągają od innych zajęć. Kilka tysięcy złotych włożysz w same części, a to nadal będzie kompot z N42. Pomysłu o przekładce przodu nawet szkoda komentować. Najlepsza opcja to dozbierać pieniędzy i kupić coś nowszego. Jeśli kupować E46 to tylko Coupe albo w sześciu garach.
Opublikowano
Bardzo Mądry Wybór wiem bo mam.Silniczek chodzi jak zegarek,cichutko,pali tyle co nic /Fabia żony pali więcej/jest bezkolizyjny.BMW w tej budzie /dla niektórych to porażka/jest duży wybór w ogłoszeniach a ceny przystępne i można wyrwać coś fajnego.Przed zakupem pojechać na kanał musowo bo mogą być wycieki.Miałem dwie E30 oraz E34 w biedaedyszyn z krbotronikami nigdy więcej takiego wypasu.Obecnie mam klimatronik grzane stołki itp.itd pełny fulwypas.Kupiłem za 4,5 tys.zł i jestem mega zadowolony a opinie,że to nie jedzie to można sobie w bajki włożyć.