Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od tygodnia jestem w posiadaniu BMW 535d E61, niestety kupiłem je z uszkodzonymi czujnikami cofania. Sprzedający z potwierdzeniem z ASO, pokazał mi które czujniki są do wymiany.

Teraz pytanko..jak wymienić te czujniki " na skróty ". Wyczytałem na innym forum że do tego trzeba zdjąć zderzak, co mi się niestety nie uśmiecha ponieważ nie mam ani garażu ani nic a auto stoi na wspólnym podwórkowym parkingu..a wiadomo..jak robi się coś pierwszy raz to zajmuje więcej czasu, a nie chce zostawiać rozebranego auta na osiedlu :P

Sprawa druga... Jakie czujniki trzeba kupić ? Wcześniej miałem Peugeota i tam takie rzeczy kupowało się zgodne z nr. komputera czujników.

Przyznaję się że to moja pierwsza BMka i wolę zapytać osób które już to robiły albo wiedzą jak to zrobić.

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Czołem!

Napisz, które czujniki, będzie łatwiej Cię nakierować. Widziałem, ze nawet zamienniki za 30-50zł dają radę. Na początek warto sprawdzić wiązkę do czujników - lubi sobie zgnić.

Im wolniej jadę, tym dłużej mnie widać...
Opublikowano

Są filmiki na youtubie. Tylni zderzak to 10-15 min roboty i spokojnie zdejmiesz na parkingu.

Czujniki wymieniasz tylko po zdjęciu zderzaka, a przy okazji sprawdzisz czy nie ma gdzieś przetarcia na kablu - to tez może być powód niedziałania.

Osobiście kupiłbym oryginał, może być używka.

Przygotuj sobie jakieś pudełko, bo nie wiadomo czy ktoś nie rzeźbił i czy kable masz na tyle długie aby postawić zderzak na ziemi.

Tanie zamienniki w bmw to wyrzucone pieniądze.

• Moderatorzy
Opublikowano

U mnie pokazywało bład przedniego czujnika, kupiłem używkę w kolorze, okazało się, że kabel był przetarty.

Teraz tylni prawy mi szwankuje - raz na jakiś czas działa, też mam w planie zrzucić zderzak sprawdzić kable i wtyczki. Jak będzie trzeba to podmiana na używkę, którą już mam.