Skocz do zawartości

Podświetlanie pokręteł nawiewu E36 - POLECAM

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Założyłem ten temat aby podzielic sie z wami moim pomysłem dotyczacym jak w temacie PODŚWIETLANIA POKRĘTEŁ NAWIEWU.

Sadzę że każdy uzytkownik modeli BMW E36 ma ten sam problem, otorz wskazników nawieu w nocy praktycznie nie widać (sądzę że każdy wie o co chodzi, nie umiem tego prosciej wytłumaczyć). Nawiey poswietlane sa przez jedną żarówkę, w sposób: 'zamknięcie światła w ringach plastikowych'. Któregoś razu strasznie mnie wnerwiło że w nocy praktycznie nic nie widać, ani na regulacji prędkości obrotów nawiewu, regulacji temperatury czy sposobu nawieu. Wtedy tez wpadłem na wspaniały pomysł. Otórz kupiłem w sklepie 3 białe, soczewkowe diody, w cenie 3zł za sztukę oraz 3 rezystroki 220kiloomów. Diody zostały przeze mnie zamontowane za pomoca kleju przezroczystego (ja użyłem POXIPOL PRZEZROCZYSTY), strumieniem światła jakie daje dioda skierowanym centralnia do ringa. W ten sposób zamocowałem trzy diody do trzech ringów. Diody zostały zamocowane jak najbliżej ringów więc troszeczkę ucinałem plastiki które ida od żarówki i niby maja doprowadzać światło. Efekt ZABUJCZY.

Teraz wszystko widac jak na dłoni, jasność światła jak na desce rozdzielczej. Widac nawet te białe kreseczki na pokretłąch.

SERDECZNIE POLECAM

Koszt:

3 diody białe soczewkowe 9zł

3 rezystorki 220komów 60gr

klej do plastiku przezroczysty 7zł

troche wolnego czasu

Opublikowano
Moim zdaniem oryginalne podświetlenie tych wskaźników przez jedną diodę to genialne rozwiązanie jak na tamte lata, a zamiast kombinować z trzema diodami trzeba było się zastanowić czy wszystko u ciebie jest ok. U mnie ta jedna dioda podświetla wszystkie wskaźniki dość dobrze i równomiernie.
Opublikowano
masz jakies zdjecia ?? zeby to pokazac ?
Opublikowano

no własnie

u mnie tez wszystko podswietlone jak trzeba.. i to jedną zarowka:]

sluchaj, moze poprostu miales to podswietlenie "przytłumione".. wiecie o co chodzi (takie pokrętło obok regulacji wysokosci swieteł, przyciemnia tez predkosciomierz, obrotomierz itd)

moj znajomy tez sie wsciekał najpierw ze nie ma wogole podswietlenia (poleciłem wymiane zarowki :P)

pozniej jak juz wymienil - ze słabo widac..

no to wsiadłem do jego wozu, sięgłem do "tego" pokrętła, rozjaśniłem:) on na to

:duh:

smiechu było na 5min

PEACE!!!

Opublikowano
a ja mam pytanie bo u mnie wogule sie nie podswietlaja te pokretla od nawiewu hi pewnie mi sie ta zarowka spalila albo cos hi to moze mi powiecie gdzie jest ta zarowka i jak sie do niej dostac ??
Opublikowano
:search: hi

Bayerische Motoren Werke AG Munchen

http://img201.imageshack.us/img201/1251/333lr9.jpg

Opublikowano
  • Autor
mamy w mieście teraz wzmożone kontrole na nielegalne oprogramowanie wiec brak kompa w domu ze wzgledu na nielegalnego winwowsa ale jak tylko bede mial wyśle zdjecia, pokaze jak to wyglada
Opublikowano
OT: jeżeli nie korzystasz z oprogramowania w celach zarobkowych to możesz mieć, takie coś kiedyś na wykładzie z prawa handlowego słyszałem.