Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam Forumowiczów. Jak w temacie, glowię się,czy mogę wsadzić do X3-e83 alumy 255/55 R18 szerokie 8,5 ET40 pochodzące z X5.Jak wynika z tabeli największy profil powinien mieć 255/45 R18. Czy różnica 10mm profilu opony jest dopuszczalna,czy odpuść zakup? Z góry dzięki za podpowiedzi!
Opublikowano
Witam Forumowiczów. Jak w temacie, glowię się,czy mogę wsadzić do X3-e83 alumy 255/55 R18 szerokie 8,5 ET40 pochodzące z X5.Jak wynika z tabeli największy profil powinien mieć 255/45 R18. Czy różnica 10mm profilu opony jest dopuszczalna,czy odpuść zakup? Z góry dzięki za podpowiedzi!

Profil opony to nie jest róznica 10mm, tyko 10% szerokości opony. 45% z 255mm to 114,75mm a 55% z 255mm to 140,25mm. Tym samym średnica koła wzrasta Ci o 51mm. O wskazaniach prędkościomierza nie wspomnę :) Miłęgo szorowania nadkoli...

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

Opublikowano
Dzięki za info.Lecz z Pana wyliczeń to wychodzi raczej ok 25 mm różnicy.. to w sumie też nie tak dużo, bo nadkola mają dużo miejsca.Pytanie tylko czy będą pasować i jak dużo będzie przekłamywać prędkościomierz.. Jeszcze raz dziękuję za pomoc
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

wg teoretycznych wyliczeń z kalkulatora to średnica zwiększy się z 686.7mm do 737.7mm czyli około 52mm. To jest mega dużo w Ch*j. Przy 100km/h będzie przekłamanie 10km.

No i nie jeździsz tylko prosto ale skręcasz, nadkola z przodu przy skręconych kołach mogą oberwać

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
wg teoretycznych wyliczeń z kalkulatora to średnica zwiększy się z 686.7mm do 737.7mm czyli około 52mm. To jest mega dużo w Ch*j. Przy 100km/h będzie przekłamanie 10km.

No i nie jeździsz tylko prosto ale skręcasz, nadkola z przodu przy skręconych kołach mogą oberwać

Ok dzięki za podpowiedzi.Nie będę ryzykował z takimi oponami...pozdrawiam

Opublikowano
Skusiłem się na sprawdzenie takich kapci i mieszczą się w sam raz z małym luzem.. ładnie wypełniają nadkole,trzymają się drogi i co najważniejsze nic nie przycierają... Pozdrawiam
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
najpierw się pytasz, każdy Ci mówi, że to głupota a potem i tak to robisz. Jaki masz w tym cel? :mad2: :mad2:
Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
najpierw się pytasz, każdy Ci mówi, że to głupota a potem i tak to robisz. Jaki masz w tym cel? :mad2: :mad2:

Bo tylko nieliczni uczą się na cudzych błędach… większość niestety na swoich. A X3 rzadko wybacza ucieranie dupy szkłem…

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Pytałem z nadzieją, że doradzi ktoś ,kto wsadzał takie koła do e83.Koledzy podpowiedzieli jak wyliczyć średnicę koła i spoko ,ale nikt nie podpowiedział że polift jest wyższy i przy odpowiednim ET felgi, koła wypełniają ładnie nadkole i mają jeszcze dużo miejsca. W serwisie mówili że koła pasują dobrze,napewno nie sugerował bym się Twoją pomocą.elo
Opublikowano
Pytałem z nadzieją, że doradzi ktoś ,kto wsadzał takie koła do e83.Koledzy podpowiedzieli jak wyliczyć średnicę koła i spoko ,ale nikt nie podpowiedział że polift jest wyższy i przy odpowiednim ET felgi, koła wypełniają ładnie nadkole i mają jeszcze dużo miejsca. W serwisie mówili że koła pasują dobrze,napewno nie sugerował bym się Twoją pomocą.elo

W serwisie mówili... W jakim serwisie? Rowerów górskich? Kolego, lepiej kończ i wstydu oszczędź... Masz w polifcie na słupku dedykowane do E83 rozmiary opon, poczytaj sobie...

Aha: jak dla mnie możesz jeździć na felgach od cinquecento, Twój samochód i Twoja sprawa. Opisalem Ci wcześniej różnice i możliwe skutki.

--

Pozdrawiam,

deebee (Darek)