Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam. Mam problem z moja Efka. Będzie mi ciężko opisać, ale sie postaram. Dźwięk zaczyna sie od 60km/h, przy stałej 80km/h jest już taki dość wyraźny. Dźwięk tak jakby coś piszczalo, piiii. Pojawia sie tylko jak mam wciśnięty gaz ( nawet lekko muśnięty ) jak zdejmę nogę z gazu dźwięku nie ma. Dotknę lekko, dźwięk jest. Wydaje mi sie, ze wydobywa sie z tylu z prawej stron. Na tempomacie 80km/h również jest cały czas ten sam dźwięk, nie zmienia sie jego rodzaj czy natężenie. Odpuszczę gaz / wyłącze tempomat cisza totalna, zero dźwięku. Co to może być?
b72b536e244610f0med.jpg
Opublikowano

Jeśli po odpuszczeniu gszu ustepuje, to pewnie coś z napędem.Trzeba sprawdzić czy masz olej w tylnym moście, czy dyferencjał się nie zaciera. Jeśli jest olej to super, i tylko półoś może być do wymiany. Ostatecznie to łożyska koła.

Właśnie przerabiałem przedni rozerwany przegub, trzęsło budą przy przyspieszaniu i buczenie jakby się toczyło 10 opon zamiast 4. Wymieniłem całą półoś i sprawdzilem czyjest olej w tylnym moście. Po wymianie znwu można latać już sa obie przednie nowe lobro bo prawy przegub poszedł 20kkm temu :)

Opublikowano
Olej w dyfrze był wymieniany przy 185.000km ( auto ma teraz 317.000 ). Ale w sumie wymienić nie zaszkodzi. Dzięki za wskazówki. Dodam, ze od 100km/h do około 120km/h ten dźwięk znika, ale pojawia się buczenie z tylu, tak jakby opona wyząbkowana czy podobnie. Czuć takie drgania. Muszę przerzucić koła na przód by wyeliminować koła
b72b536e244610f0med.jpg
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Miałem kiedyś 528xi i buczenie było ze strony układu wydechowego.

Uszkodziłem sobie rurę zaraz za katem uderzeniem w jakiś kamień czy krawężnik i długo z tym walczyłem zanim odnalazłem przyczynę. Rura była niewiele zagięta a powodowała takie efekty dźwiękowe.