Skocz do zawartości

E39 530dA - Wysokie (?) spalanie w mieście

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Latem nie widziałem większego problemu - w trasie 1300km w lipcu spaliła mi 5,6l/100 przy 115km/h, w mieście średnio 12-13, a w listopadzie przy temperaturze 8-10C na niedogrzanym silniku (już w trasie zorientowałem sie że termostat popuszcza) przez 1000km wciągnęła jakieś 6,8

Problem jest jednak w zimę, ogólnie zimą nie jeżdżę, jednak raz na jakiś czas muszę wyjechać autem żeby nie zastało.

Przy temperaturach rzędu 0-2C po przejechaniu 60km w ciągu ostatnich 2 miesięcy średnie spalanie wynosi 18l/100...

18 litrów wydaje mi się już trochę dużo i zaczynam się martwić.

Czy to jest kwestia jakiegoś uszkodzenia czy bardziej jazdy po 5km dziennie na niedogrzanym silniku we Wrocławskich korkach z automatem? Webasto mi nie działa i termostat popuszcza.

Korekty na wtryskach w zakresie 0,5-1,5, przelewy były w normie. Wiem tylko że mam wyciek z baku po zatankowaniu do pełna, pewnie odpowietrznik, ale nie tankuję do pełna i nic mi nie cieknie póki co.

Mam się przejmować czy 95% wyników z internetu gdzie ludzie piszą jakoby ich 530d brało 9 litrów w mieście to zwyczajne kłamstwa?

• Moderatorzy
Opublikowano
ludzie piszą jakoby ich 530d brało 9 litrów w mieście

To mi tyle akurat automat spala w mieście, może 9,5l, ale nie zdarzyło się jeszcze, żeby w trasie spalił mniej niż 7 l/100km.

Niedogrzany silnik i trasy w korkach po 5km i przebieg 60km to raczej nie wyciągniesz żadnych wniosków na temat spalania tym bardziej, że sporo paliwa spalasz podczas postoju.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wymień termostat główny na oryginalny to zauważalnie zmniejszysz spalanie, jeżeli masz termostat egr to jego wymień na behr'a.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano

Termostat główny kupiłem właśnie Behr ze spiłowanymi oznaczeniami i logo Behr w środku więc mam nadzieję powinien być okej.

Chłodnicy EGR jak i samego EGR na szczęście nie mam

a1qzIz8.png

aSJznAv.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jeszcze widać można takie dostać, pewnie resztki. Zdecydowanie powinien być ok.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.