Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pyatnie, czy ktoś ma założone ledy do świateł przeciwmgielnych przednich? Jaka jest róznica w oświelteniu, czy nie ma porblemu z oślepianiem?
Opublikowano
Swiateł p. mgielnych mozna używać m.in.: na drągach oznaczomych jako kręte w warunkach normlanej przejrzystości, podczas opadów. Chodzi mi o to czy ktoś używa i ma doświadczenia. Jaką to ma jakość i czy działa prawidłowo. Jak jedziesz w nocy po górach kilkanaście km z oznaczeniem drogo krętej, to się mogą przydać, nigdy nie wiesz czy ci zwierzak nie wyskoczy, a też nie chce nikogo porazić jesli działa to nieprzewidywalnie.
  • Moderatorzy
Opublikowano

Znam te przepisy, ale zawsze się dostaje długimi od tych co nie znają. ;-)

LED jeśli nie wybierzesz jakiejś barwy cieplejszej to z regóły jest dużo "bielszy", przy okazji też może dawać więcej światła (zależy jaki model, na jakich chipach), jednak z mojego doświadczenia we mgle, czy w deszczu więcej widoczności dają halogeny z uwagi włanie na swoją cieplejszą barwę.

Mówię to na doświadczeniu zmiany H7 najpierw z halogenowych zwykłych, na lepsze OSRAM (chyba tam reklamują +50%), na moje oko tyle nie dawały i w końcu LED H7 z aliexpress, ale na chipach CREE- porządnej jakości.

A co do samego oślepiaia - parametry w dobrej żarówce ledowej powinny być zachowane - u mnie odcięcie wyglądało tak samo w halogenie i LED, więc jeśli LED ma parametry zblożone do halogenu nie powinno być to problemem.

Opublikowano
Dziękuję za wyczeprującą odpowiedź. Co do barwy, wlaśnie mi przypomniałeś, że w zamierzchłych czasach były żarówki o barwie żółtej na mgłę.