Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pacjent

Bmw e91 320d 163hp

Problem polega na tym , że auto gdy jest "zimne"

Gdy nie ma jeszcze temperatury roboczej

Ciągnie świetnie ekonomizer na 5 biegu idzie do 20 momentalnie jak i na każdym innym prócz 6

Gdy już osiągnie temperaturę czuć mały spadek mocy - mały ale jednak czuć

Do 4 biegu ekonomizer idzie do 20 lecz przy 18 już zaczyna iść leniwie a na 5 już w ogóle nie dochodzi tylko zamyka na 17

A na zimnym dochodzi momentalnie .

Przepływka nowa ori mierzy dobrze

Czujnik ciśnienia nowy

Czujnik temperatury nowy

Dodam że auto jest po programie czy to może być wina programu ?

Opublikowano

Znawcą nie jestem, ale 2.0 raczej na 6 biegu ekonomizera nie zamyka, przynajmniej moja. Szczesciocylindrowe diesle owszem, na każdym dobijały do końca ekonomizera.

A co tego, że auto jest bardziej chętne do jazdy na zimnym. Moja wiedza mówi, że to charakterystyka każdego turbodoładowanego silnika. Nie szukałbym dziury w całym jeśli wszystko hula jak powinno ;)

ale niech wypowie się jeszcze ktoś kto ma większe pojęcie

Opublikowano

Wystarczy, że wprowadzisz korektę w zegarach odnośnie spalania i już będzie zamykał.

W ogóle to fajnie, że deptasz mu do oporu jak nie ma temperatury roboczej xD

Opublikowano
Wystarczy, że wprowadzisz korektę w zegarach odnośnie spalania i już będzie zamykał.

W ogóle to fajnie, że deptasz mu do oporu jak nie ma temperatury roboczej xD

Jak zrobić ta korektę?

Nikt mu nie Depta do oporu . Tylko już przy 2k obrotów od razu wskazuje na 20l a po przejechaniu parunastu km już maksymalnie 16 na 5 biegu . Bo na 6 to wiem że nie dojdzie

Opublikowano

To nie jest jakiś demon prędkości, więc wiadomo, że na 5 i 6 biegu nie będzie już tak przyśpieszał.

Mimo wszystko zalecam zrobić logi, czy auto trzyma zadane parametry przy takim manewrze.

Co do korekty - ukryte menu, pozycja 20 bodajże. Musisz poszukać w internecie, na pewno znajdziesz.

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=70&t=334531