Skocz do zawartości

BMW E39 530D 135KW

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych użytkowników,

Od jakiegoś czasu mam problem z moją bumą… problem polega na tym, że podczas przyspieszania i wciśnięcia pedału gazu na 75-80% to z silnika wydobywa się Dźwiny odgłos, tak jakby puste dzwonienie.

Przeszukałem internet i niestety nie znalazłem takiego tematu. Ktoś się spotkał z takim przypadkiem?

Opublikowano
  • Autor

To jest z pewnością z silnika, na biegu jałowym nie ma takiego problemu przy gazowaniu. Dodam ze potrafi szarpnąć losowo co 200-300km na niskich obrotach.

Przejechane 401k wiec pewnie może być wszystko :shock:

Opublikowano
  • Autor

Mała aktualizacja

Dźwięk ten jak napisałem wyżej, pojawia się przy wciśnięciu gazu na 80% ALE! Normalnie to gdy tylko usłyszałem ten dźwięk to odpuszczałem gaz, dzisiaj trzymałem do końca i zauważyłem ze dzieje się tak od 2k do 2.5k obrotów, potem ustaje.

Opublikowano
Mała aktualizacja

Dźwięk ten jak napisałem wyżej, pojawia się przy wciśnięciu gazu na 80% ALE! Normalnie to gdy tylko usłyszałem ten dźwięk to odpuszczałem gaz, dzisiaj trzymałem do końca i zauważyłem ze dzieje się tak od 2k do 2.5k obrotów, potem ustaje.

Przy przyspieszaniu pod obciążeniem słychać grzechot ? Dzwonienie. .. nie wiem jak to ująć. To by były wtryskiwacze. Bo na luzie tego nie ma. Ale dodałeś że w pewnym zakresie obrotów a potem kręcisz wyżej i dźwięk znika , hmmm. Może coś się odkręciło? Jakaś śruba, blacha, uchwyt może poduszka luźna?

Opublikowano
  • Autor

Wszystko wydaje się być sztywne. Poduszka… może to brzmieć naprawdę głupio ale nawet nie wiem gdzie jest, jutro wizyta u doktora, zobaczymy co powie.

Zbliża mi się wyjazd 1.5k, mam nadzieje, że dojedzie cała i zdrowa.

Opublikowano
Ten silnik niema klap w kolektorze no nie? Bo jak ma to morze to one.
Opublikowano
  • Autor
No i po temacie, dałem mu 100zl i odjechałem. Nie stradzil co było :(