Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem, mianowicie dziś zauważyłem, że podczas otwierania drzwi pasażera nie opuszcza się szyba, a powinna o jakis centymetr zejść w dół teraz nie działa nawet jak chce ze srodka opuścić całkiem w dół gdy naciskam przycisk jest tylko ,,pyk pyk" i to wszystko.. ani drgnie. Dodam, że od strony kierowcy jest wszystko ok.
Opublikowano
słuchaj szczylu jeden jak ty jestes głąb i nie wiesz co to schowek na rękawiczki tępaku jeden właśnie pod nim jest sterownik szyb w coupe i dlatego pytam gdzie robi to pyk czy działa sterownik a nie stroje sobie żarty bo jak ja takie strowniki naprawiałem to ty pewnie jeszcze na księdza zorro wołałeś a na BMW mówiłeś bembu
BMW sie nie psuje
Opublikowano
nie, pod schowkiem na parasolke :o

To mamy rozumiec ze posiadasz R&R Phantoma, poniewaz jak mi wiadomo jest tam seryjnie montowany ów schowek.

Marek spokojnie :wink: moze chlopak chcial dobrze? W moim gronie panoje opinia ze Marki to porządne chłopy są i mam nadzieje ze jest ona jak najbardziej trafna. :cool2:

Opublikowano
Panowie, uśmiałem sie do łez, jeden i drugi chciał dobrze tylko że jeden nie do konca zna nazewnictwo schowka, ale dobrze że już wszystko wyjaśnione
...tylko BMW
Opublikowano
poniosło mie bo staram sie pomóc wszyskim, ja też lubie żarty i takie tam gupoty ale ta parasolką zostałem dobity a schowek na rękawiczki to potoczna nazwa zwykłego schowka myślałem ,ze każdy o tym wie i jakis młodzian robi sobie hece a ja sie tu produkuje żeby wybadać co jest czy sterownik działa czy poprostu wina el dzwi na słupku
BMW sie nie psuje
Opublikowano
podobno nieznajomość prawa szkodzi, chyba w wypadku samochodów jest podobnie (np. wzrost ciśnienia u innych użytkowników bądź chętnych niesienia pomocy), marek760i - spokojnie, chyba kolega już się dowiedział, jak się nazywa schowek przed nogami pasażera
...tylko BMW
Opublikowano
A więc odprowdzając autko do garażu poprzyciskałem włącznik od tej szyby i sie odblokowało :) nadal nie wiem co było przyczyną, a to pyk pyk wydobywało sie z drzwi tak jak sie domknie do końca szybe i jeszcze raz się naciśnie wtedy jest taki dzwiek.. tyle, że ja chciałem tą szybe opuścić
Opublikowano
Witam. Mam podobny problem, przy otwieraniu drzwi kierowcy nie opuszcza mi sie szyba a powinna < to juz wiadomo> czy sterownik moze byc walniety?? jak myslicie ??
B-bardzo M-mądry W-wybór
Opublikowano
Witam. Mam podobny problem, przy otwieraniu drzwi kierowcy nie opuszcza mi sie szyba a powinna < to juz wiadomo> czy sterownik moze byc walniety?? jak myslicie ?? :mad2:
B-bardzo M-mądry W-wybór
Opublikowano
Witam. Mam podobny problem, przy otwieraniu drzwi kierowcy nie opuszcza mi sie szyba a powinna < to juz wiadomo> czy sterownik moze byc walniety?? jak myslicie ?? :mad2:

W e31 przy takim objawie na 100% bylby to moduł, w e36 dziala to podobnie takze szukaj nowego sterownika :)

Opublikowano
Czy ma ktos z was moze jakis schemat lub zdjecie tego sterownika bo nie wiem za bardzo czego szukac... prosze o pomoc... :mad2:
B-bardzo M-mądry W-wybór
Opublikowano

witajcie,

dzisiaj zetknalem sie z podobnym problemem .mam do naprawy mechanizm prawych drzwi, natomiast kierowcy dzialaly bez zarzutu.

do dnia dzisiejszego. po prostu nagle przestalo dzialac, dalo sie slychac tylko "pyk pyk" - przekaznik dzialal i tyle.

zatem przy 3 piwach na glowe oraz dobrym nastroju zabralismy sie do szukania problemu.

probowalismy, rozebralismy cala elektronike, lecz okazala sie skomplikowana.

i kumpla naszlo.

poprosil o mlotek.

pierdyknal kilka razy nim o silniczek (jak rozbierzesz boczek masz plastikowe czarne pudeleczko a obok niego srebrny metalowy cylinder - silniczek). i zaczelo dzialac :)

prawdopodobnie szczotki stanowia problem.

polecam to rozwiazanie. darmowe, banalne w wykonaniu. moze pomoze :)

pozdrawiam:)

Opublikowano
Czy ma ktos z was moze jakis schemat lub zdjecie tego sterownika bo nie wiem za bardzo czego szukac... prosze o pomoc... :mad2:

W e31 znajduje sie w drzwiach. W e36 powinno byc podobnie. U mnie byl problem taki ze szyba opuszczala sie az 10cm zamiast kilku milimetrow. Siedzialem nad tym calymi godzinami razem z kolega elektronikiem i w koncu kupilem uzywany modul za 150zl (nowy 313USD :duh: ) i teraz wszystko jest cacy :D

Opublikowano
Witam z tego co zaobserwowałem to u mnie problem tkwi w silniczku, napewno sie zacina, bo przekaźnik się odzywa a szyba ani drgnie ,jak napisałem wcześniej udało mi sie to jakos odblokować poprzez kilkukrotne nacisniecie przycisku od sterowania szybami , tak czy tak nie ominie mnie naprawa . pozdro
Opublikowano
spróbuj walnąć w ten silnik kilkukrotnie - może szczotki przeskoczą i pochodzi jeszcze :) jak nie - fakt - naprawa...
Opublikowano

:cool2: znalazłem coś, to jest schemat (najlepiej wydrukować bo wtedy dobrze widać):

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img49.imageshack.us/img49/2217/1992e36320icoupeyh1.jpg

a tu jest opis do niego:

%5B380%3A480%5Dhttp%3A//img265.imageshack.us/img265/5650/1992e36320icoupeopisjd5.jpg

Myśle że to coś pomorze, ze schematu wynika że silniczki szyb są w tych modułach. A od 1996 chyba była jakaś zmiana ze wspólnym modułem dla obu szyb. Pozdrawiam.

Bayerische Motoren Werke AG Munchen

http://img201.imageshack.us/img201/1251/333lr9.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Zakleszczanie się szyby wynika z tego ze mechanizm podnoszenia a konkretnie silniczek robi chyba za dużo obrotów. Po rozebraniu tej srebrnej słony wirnika o której ktoś pisał że walił po niej młotkiem można ręcznie obrócić wirnik o 1/2 czasami 1 obrót i szyba się odblokowuje. Taka przyczyne ja sobie wymyśliłem.

Przerabiam to do tej pory, a wymieniłem już cały mechanizm podnoszenia szyby, "przelałem" kontaktem wyłacznik domykający szybe w zamku i w tym momencie skończyły mi się pomysły. A najlepsze jest to że szyba działa jakiś czas po czym nieotwierana przez kilka dni na raz robi taki numer że po otwarciu drzwi się nie opuszcza i już nie da się jej opuścić w żaden sposób. ALE miałem już tak dwa razy że jeździłem z tą niby zablokowaną szybą i na raz sprawdzam i ona się otwiera. :duh:

Cholera mnie już z tym bierze więc jak ktoś ma pomysła to chętnie posłucham. Oczywiście strona pasażera.

Pozdrawiam.