Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

czy ktoś z was przerabiał już temat opon zimowych w rozmiarze 22 ? Posiadam G05 z kołami M Double-spoke 742 w rozmiarze 22. Auto wyszło bazowo na 275/35 przód 315/30 tył Continental Lato.

Chciałbym zostawić te felgi na zimę i dokupić tylko opony. Niestety BMW nie przewiduję opon z homologacją w tym rozmiarze. Jedyne dostępne homologowane opony rozmiar mniejsze to 275/40 21 przód 315/35 21 tył. Są to opony Pirelli Scorpion Winter. Dokładnie te same opony występują w rozmiarze 275/35 przód 315/30 tył tyle że bez homologacji. Czy ktoś posiada doświadczenie z oponami bez homologacji ? Czy występowały jakieś problemy z xdrive lub czymś podobnym ? Jak generalnie zaopatrujecie się na taki ruch ?

Opublikowano
Wiem że temat a propos homologacji był poruszany ale bardziej chodzi mi czy ktoś kombinował w ten sposób i jeździ na 22 calach w zimie /. Jeżeli tak to na jakich rozmiarach i ew czy może się podzielić wnioskami. Co do homologacji na 22 cale BMW jeżeli chodzi o zimie nie robi tego wcale. Rozmawiałem w niejednym serwisie na ten temat i większość głosów było za tym że jeżeli założę tak jak na tabliczcę znamionowej nie będzie żadnych problemów. Jeżeli ktoś może pomóc proszę o odpowiedź :)
Opublikowano
...... i większość głosów było za tym że jeżeli założę tak jak na tabliczcę znamionowej nie będzie żadnych problemów. Jeżeli ktoś może pomóc proszę o odpowiedź :)

Od kogo jeszcze potrzebujesz odpowiedzi? Załóż zgodnie z tabliczką i na 100% nie będziesz miał problemów.

Jak wybierzesz inny wariant to podziel się doświadczeniami z użytkowania.

Opublikowano
Jeśli założysz niehomologowane ten sam rozmiar co letnie oczywiście powinno być wszystko ok. Ale jeśli przypadkiem coś się stanie - rozsypie się xdrive (z jakiegokolwiek powodu) to zgłaszając do serwisu zmieniasz na homologowane letnie i nie ma się do czego przyczepić jeśli chodzi o gwarancję
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano
Ja mam zimę w 22 calach. Problemu żadnego nie widzę.
http://i607.photobucket.com/albums/tt156/henake/auta-1_zps844b52e9.jpg