Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Panowie, mam dylemat odnośnie tego, ile adblue utrzymywać w zbiorniczku.

Teoretycznie przy pełnym zbiorniku, poniżej -10, gdzie adblue zamarza, trzeba będzie dużo więcej czasu, aby układ ogrzał i rozmroził czynnik, na krótkich dystansach może się to nie udać.

Wielokrotne zamarzanie i rozmarzanie powoduje wytrącanie się kryształków i potencjalne problemy z układem SCR.

Dodatkowo, z racji że czynnik się starzeje, czy też ulega degradacji, długotrwałe zaleganie w zbiorniczku może być niepożądane.

Logika podpowiada, żeby utrzymywać raczej niewielką ilość adblue w zbiorniku, tj. częściej dolewać w mniejszych ilościach, przy czym nie kupować dużych opakowań na zapas, tylko na świeżo z hurtowni.

A co Wy o tym myślicie?

Lać do pełna, czy lepiej mniej?

Ja dodatkowo zacząłem stosować profilaktycznie dodatek do adblue.

Opublikowano
Powiem tak, dopóki działa to lać i jeździć, myślę, że utrzymywanie minimum połowy wartości zbiornika powinno być ok. Mi niestety system zrobił psikusa i musiał zostać wyłączony, ponoć nie jest to pytanie czy się zepsuje tylko kiedy....
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Panowie jak często trzeba uzupełnić ten magiczny płyn, i co wpływa na jego zużycie ? , u mnie jest 12tyś km przebiegu i nadal 100%