Skocz do zawartości

NOWE SPRZEGLO I NIE WYTRZYMUJE!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam! mam problem z dobraniem odpowiedniego sprzegla! jak kupilem autko sprzeglo sie slizgalo nowiec musialem kupic nowe!kupilem caly kompl.LUKA oczywiscie nowy i niestety nie wytrzymalo! w tej chwili szarpie jak sie rozgrzeje i slizga sie! przypomne ze autko posiada szpere i podejzewam ze przez nia nie wytrzymuje bo lubie troche sie pokrecic czasami :roll2: chce kupic teraz oryginal w ASO po znizkach mojego kolegi 60% to jest 470zl lub SACHSA z intercarsu ! ale zastanawiam sie czy podeszlo by sprzeglo od E 39 lub od jakiegos diesla? moze ktos juz to przerabial i wie jakie sprzeglo do czego pasuje!
Pozdrowienia! Gruby
Opublikowano
lubie troche sie pokrecic czasami

Skoro lubisz się czasami pokręcic nie dając sprzęgłu czasu na ułożenie się to będziesz się kręcił po warsztatach i między producentami innych sprzęgieł bez przerwy.

Sprzęgło to nie przekaźnik, który po wymianie pracuje w 100%. Wymaga ono pojeżdżenia aby powierzchnie tarczy mogły się ułożyć do docisku oraz powierzchni koła zamachowego. Poprzez szarżowanie kiedy sprzęgło tego procesu nie przeszło doprowadzasz do przegrzewania sprzęgła

Opublikowano

Witam cie Robercie! jestem mechanikiem od kilku lat ! robilem juz wiele sprzegiel i wiem ze musi sie dotrzec w zadnym wypadku nie mozna dawac odrazu ognia ale w tym przypaku od poczatku nie podobalo mi to sprzeglo poniewaz bardzo wysoko bralo! ktos mi ostanio powiedzial juz po wymianie ze LUK zaczal regenerowac sprzegla i sprzedawac jako nowe!

Czy ty wiesz moze jakie sprzeglo moglbym zastosowac od nowszych modeli lub mocniejszych! pozdrawiam

Pozdrowienia! Gruby
Opublikowano

Nie spotkałem się jeszcze z nowym ale regerowanym sprzęgłem.

Co do szarpań to bardzo ważne jest także zastosowanie właściwego typu sprzęgła których jest nie mało w zależności od modelu i należy także zwrócić uwagę na stan kołka wyrównażającego równoległość łapy sprzęgłowej do powierzchni docisku. Pcha ona łozysko oporowe i przy dużym skantowaniu łożysko może nierównomiernie przylegać do słoneczka w wyniku czego docisk na tarcze również będzie nierównomierny.

Opublikowano
Potwierdzam jako były handlowiec min. LUKiem że dużo sprzęgieł jest regenerowanych. Widać to dosyć wyraźnie po... cenie :shock: Natomiast nie potrafię teraz sobie przypomnieć jak je rozróżnialiśmy wzrokowo i po referencji. Jednak z drugiej strony nigdy nie było żadnych problemów.
Opublikowano
No wlasnie opowiadal mi o tym chyba jakis sprzedawca! ale w dalszym ciagu potrzebowalbym wiadomosc jakie sprzegla podejda do mojego autka od nowszych modeli! z gory wielkie dzieki!
Pozdrowienia! Gruby
Opublikowano
A moze wiecie gdzie moge szukac lub porownywac wymiary sprzegiel bmw? najlepiej w sklepie lub ASO pewnie ale tam mnie zbyja bo bede zawracal im glowe!
Pozdrowienia! Gruby