Skocz do zawartości

Kolektor ssący N47

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam e91 320d 177km 2009r. Od jakiegoś tygodnia borykam się z pewnym problemem. Samochód po przejechaniu kilku kilometrów zaczyna dziwnie pracować nie wiem co jest tego powodem. Padło na dziury w kolektorze ssącym i ruszanie bodajże (klapy gaszacej). Proszę o pomoc

Podsyłam dwa filmiki dotyczące tego problemu które udało mi się nagrać

https://youtube.com/shorts/dbSvG8GcJzA?feature=share

https://youtube.com/shorts/jj8XF-7V4E8?feature=share

Opublikowano
A nie będzie to związane z EGR i bypassem chłodniczki spalin w EGR?
Opublikowano
  • Autor
Bardzo możliwe ze jest to tez wina egr ponieważ samochód miał czyszczony dpf i egr na wykresie delikatnie szalał ale najbardziej interesują mnie tez te dziury w kolektorze. One są seryjnie?
Opublikowano
Te otwory wyglądają jak wypalone? Nie powinno ich tam być. A klapa gasząca chyba walnięta.
Opublikowano
  • Autor
Tak właśnie mi się wydawało, tylko pytanie dlaczego one mogły się wypalić. Raczej nie jest walnięta ponieważ jak auto chodzi normalnie to nie ma z nią problemu. Spróbuje jutro zakleić te dziury jeżeli nic nie da nowy kolektor
Opublikowano
W N47S działo się tak przez uszkodzoną chłodnicę spalin. Tego również dotyczyła akcja serwisowa. Klapa kierująca przepływem blokowała się w pozycji otwartej i gorące spaliny szły bypassem do plastikowego kolektora. Sprawdź cięgno, gruszkę, przewody podciśnienia jak i samą chłodnicę. Bo w najgorszym przypadku auto pójdzie z dymem.
Opublikowano
  • Autor
W N47S działo się tak przez uszkodzoną chłodnicę spalin. Tego również dotyczyła akcja serwisowa. Klapa kierująca przepływem blokowała się w pozycji otwartej i gorące spaliny szły bypassem do plastikowego kolektora. Sprawdź cięgno, gruszkę, przewody podciśnienia jak i samą chłodnicę. Bo w najgorszym przypadku auto pójdzie z dymem.

Faktycznie sprawdziłem akcje serwisowe i pokazuje kod 0061830500 i wydaje mi się ze to może być to tylko czy w dalszym ciągu mnie to obowiązuje

Opublikowano
  • Autor
Akcja dotyczy samej chłodnicy spalin więc kolektor tak czy tak musisz wymienić we własnym zakresie.

https://www.bmw.pl/pl/footer/quick-link/bmw-vehicle-recalls.html

Aaa to i tak zawsze coś ja sobie kolektor zamówię a w poniedziałek do nich przedzwonię. Dziękuje za podpowiedz :D

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor
EGR oraz chłodnica spalin zostały wyczyszczone. Kolektor będzie wymieniony na dniach aczkolwiek dziwna praca silnika ciagle powraca w takim samym charakterze